Вулканът Килауеа продължава да изригва лава | Temaonline.bg

2
198
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ПРИРОДНИ КАТАКЛИЗМИ
Вулканът Килауеа продължава да изригва лава
Властите задължително евакуират всички, заплашени от огнената стихия, отказващите биват арестувани и насила премествани

04 Юни 2018 16:09
0

принтирай

|

текст

Вулканът Килауеа бълва лава повече от пет седмици на Хавайските острови и е образувал 24 гигантски пукнатини, от които тече разтопена огнена маса.

Стичащата се лава заплашва да прекъсне ключово шосе, по което се извършва евакуация от бедстващия район.

Разрушени са над 80 къщи, а властите обявиха по-обширен район около изригващия вулкан за забранена зона и бе издадена строга заповед за евакуация на всички намиращи се в нея. Който откаже евакуация бива арестуван и преместен насила. 

Разширената забранена зона е малко по-голяма от тази, която бе обявена за опасна по-рано и бе препоръчано на живеещите там доброволно да се евакуират.

Според служители от местната гражданска защита досега опасната зона са напуснали около 2000 души още при началото на изригването, започнало на 3 май. Но тъй като има евакуирани и от съседни райони, смята се, че общият им брой е около 2500.

Прекъснати са електроподаващи линии и телефонни кабели в района. Наред с лавата от земните отверстия струи и токсичен газ серен диоксид, който е опасен за здравето.

 

Кметът на острова удължи с още 60 дни извънредното положение и нареди да се строят временни подслони, без да се спазват сложните бюрократични процедури за ново строителство.