Днес е Световният ден на околната среда

1
220
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На 5-и юни светът отбелязва Международния ден на околната среда. Празникът е учреден през 1972 година от Генералната асамблея на ООН. Според традицията, всяка година денят се посреща от различен град-домакин и има различно мото и послание.

Темата тази година е “Да победим замърсяването с пластмаса”. Основното послание е отхвърлянето на пластмасовите изделия за еднократна употреба като ключ към опазването на природата и устойчивото развитие. Мотото гласи: “Ако не можеш да го използваш отново, откажи го!” и се отнася до всички опаковки и предмети, които генерират купищата пластмасови отпадъци в природата.

Според статистиката на ООН, всяка година близо 13 млн. тона пластмаса се натрупват в океаните, където причинява щети на цялата екосистема на планетата. Около 1 000 години са необходими за пълното разграждане на една пластмасова опаковка. Дотогава обаче десетки, дори стотици видове може да изчезнат.

Припомняме Ви, че тази година Европа започна обсъждането на нов регламент, който да забрани производството и разпространението на някои видове пластмасови опаковки и предмети за бита. Целта е те да бъдат заменени от такива за многократна употреба или такива от екологични материали.