Прополис – как се използва и какви свойства има? – 1 част

1
195
Добави коментар
biomall
biomall

Прополис – кои са неговите невероятн качества!

Прополис е невероятно вещество, което пчелите от прашеца на растенията и секрета на максиларните жлези произвеждат с цел уплътняване на дупките в кошера, слепване на рамките към стените на кошера и други. Неговите целебни свойства отдавна са намерили приложение в народната медицина за лечение на гъбични заболявания, язви, измръзване, премахване на мазоли, лечение на дихателните органи, изгаряния, храносмилателния тракт, а също и като болкоуспокояващо и спиращо кървенето средство.

Прополисът има вид на лепкаво вещество с тъмнокафяв цвят с жълто-кафяви оттенъци в зависимост от условията на климата. Той има горчиво-остър вкус, притежава приятен смолист мирис и силни антибактериални свойства. Освен това използването му дава антисептични, противомикробни и регенериращи ефекти.

В състава на пчелния чудотворен продукт се съдържат основно восък, смоли и есенциални масла. Освен това той е богат на много ценни микроелементи (желязо, калций, калий, фосфор, силиций, цинк, селен, магнезий и други), незаменими аминокиселини, които са основният елемент за строежа на животинските и растителните белтъчини, витамини, които в съчетание с гликозидите способстват активирането на дейността на всички важни системи в организма и възстановяването на правилното им функциониране.

Такива чудодейни свойства няма нито едно друго натурално вещество. Доказано е, че прополис въздейства благотворно върху нервната система, подобрява зрението и самочувствието, оказва положителен ефект в лечението на възпалителни процеси в храносмилателната система, подобрява паметта, укрепва имунитета и общото физическо състояние, премахва рани от залежаване, абсцеси, циреи, екземи. Общо взето прополисът притежава огромен брой полезни за нашия организъм свойства.

Този продукт можем да си набавим от продавачите на пчелни продукти.

Свойствата на прополис

Прополис, благодарение на уникалните си свойства, оказва върху организма ни многообразно въздействие. Това вещество не губи полезните си качества дори и при кипене, което е огромно предимство в случай на необходимост да се използва в нагрято, горещо или смесено с гореща вода състояние.

Най-често в медицинската практика прополис се използва много като бактерицидно средство. Това вещество може да въздейства пагубно и да намалява активността на повечето микроорганизми, в това число и на туберкулозен бацил, кандидоза, трихомониаза, гъбички, херпес, грип и хепатит. При това унищожава и извежда от организма чуждите клетки, като така съхранява местната микрофлора незасегната. Точно затова прополис не се отразява върху чревната микрофлора и не води до дисбактериоза, както е при използването на антибиотици. Това качество е присъщо на прополиса, независимо от състоянието му (воден или спиртен разтвор).

Между другото, още през 19 век са открили, че прополис възпрепятства растежа на вирусите и е отлична профилактика за развитие на вирусни инфекции в организма. Този факт е станал резултат от изследването на състоянието на здравия кошер, в който царяла пълна стерилност, която, както станало ясно, е била благодарение на уникалното лепкаво вещество.

Трябва да отбележим още едно уникално и ценно свойство на прополиса. При продължителното му използване микроорганизмите не стават резистентни към него. Този факт е обусловен от това, че за получаването на прополиса пчелите събират смоли от различни по вид растения, които притежават определени свойства, в резултат на което полученият прополис има огромен спектър от защитни свойства, присъщи на различните растения. Затова микроорганизмите просто не успяват да се приспособят към него.

Лечението с едновременно прилагане на прополис към антибиотичната терапия усилва действието на антибиотиците. Освен пагубното въздействие върху микроорганизмите, това вещество стимулира процеса на фагоцитоза, благодарение на което започва бързо отделяне на чуждия материал от човешкия организъм и заздравяване на имунитета. Особено много се препоръчва употребата на прополис при вирусни инфекции. Той също оказва и антивъзпалително въздействие, като предотвратява, отслабва и спира развитието на възпалителни реакции в организма при поява на чужд агент.

Прополис се използва ефективно в комплексна терапия срещу хепатит В и за елиминиране на последиците и усложненията. Заради антиоксидантните му свойства, прополис е действен при различни отравяния и интоксикации на организма. Освен това са му присъщи и обезболяващите и заздравяващите рани свойства, той въздейства положително върху съдовите стени, съединителната тъкан, ставните и хрущялните структури, като ги укрепва значително и възстановява еластичността им.

Това уникално вещество е известно и с анестезиращите си свойства. Използват го при лечение на устната кухина (с гаргара и компрес с прополис), приемат го вътрешно при гастрит, капят спиртен разтвор при отит, използват го като превръзка при лечение на рани от различно естество, капят в очите воден разтвор при травми и изгаряне на очите. Доказано е, че обезболяващият ефект настъпва само след 5-10 минути след употребата му и действа от 40 минути до 2 часа.

В спектъра на положителните качества на прополис влизат и противотуморните и антиоксидантните му ефекти. Той ограничава процеса на образуване на тумори, пречиства клетъчните мембрани, в частност възстановява работата на черния дроб и подобрява съотношението на албумините и глобулините в кръвта, способства прочистването на кръвта. Също така използването на прополиса привежда в норма клетъчното дишане и стабилизира множенето на клетките в тялото ни. С годините този процес спира да се контролира от организма, в резултат на което започва възникването и развитието на тумори. Именно затова хората след 50 годишна възраст е добре да употребяват прополис перорално. Освен това има случаи, в които използването му е излекувало в началните стадии рак, значително е подобрявало общото състояние и е намалявало болките при по-напредналите стадии на това заболяване.

Регенериращите свойства на прополис по някои данни са се използвали за лечение на инсулти и инфаркти. Използването му като воден разтвор значително намалявало възникването на белези по сърдечния мускул, което се потвърждавало от резултатите на проведените ЕКГ. Способността да ускорява тъканното заздравяване при увреждане се използва в козметичната индустрия и медицината при лечение на изгаряния, рани, обриви по лицето.

Това изключително ценно вещество влияе благотворно върху капилярите, укрепва техните стени, което е особено ефективно при различни кръвоизливи, порязвания, малки натъртвания и синини. Освен това в спектъра на положителното влияние на прополиса влиза усилването на естествената проницаемост на кожата, в резултат на което се подобрява проникването на лекарствените средства през кожата към мястото на увреждането. Именно това е причината прополис често да се използва като допълнително средство в лечението за усилване на ефекта на медикаментите.

Добро действие оказва прополисът и при лечение на различни гнойни проблеми и абсцеси. Той ускорява процеса на разсейването, усилва кръвоснабдяването в болното място.

Още едно уникално свойство на прополиса е способността му да регулира процесите на кръвосъсирването. Особено ефективно той работи при лечение на усложнения след инсулт и инфаркт, при лечение на варикоза, тъй като в тези случаи кръвосъсирването е повишено, което предизвиква големи усложнения. Съсирването на кръвта с годините също може да се повишава, затова като профилактична мярка след 50-те години се препоръчва употребяването на прополис.

Действието на прополиса се справя прекрасно със сърбежа при много кожни болести, след ухапване от насекоми, намалява болката при изгаряне, гъбички по краката. Има висока ефективност в лечението на псориазис, размекването на различни втвърдявания, възстановяване целостта на лигавиците, а също и в лечението на трудно зарастващи рани.

Прополисът оказва страхотно влияние върху очите, като възстановява нормалната прозрачност на очната леща при катаракта. Това е прекрасно средство за профилактика на тази патология на очите.

Освен това има и опити за лечение с прополис на заболявания на ендокринната система, тъй като действието му стабилизира процесите и хармонизира работата на ендокринните жлези. Но има един тънък момент тук – прополисът способства понижаване работата на панкреаса, като намалява нивата на кръвната захар, затова е добре да се има предвид това при захарен диабет.

Прополисът се използва в медицинските среди за лечение на болести на дихателната система, храносмилането, различни дерматологични болести. Освен това се използва много и в стоматологията, педиатрията, оториноларингологията, офталмологията, гинекологията, урологията и други области в медицината.

Как трябва да използваме прополис при различни здравословни състояния, може да прочетете в продължението на нашата статия – тук!