Срещу змиите – да открием къде се крият!

1
192
Добави коментар
newfresh
newfresh

Срещу змиите – да открием къде се крият и как да се отървем от тях!

 

Змиите са важни хищници, които ефективно регулират популацията на плъхове и мишки-полевки. Харесват насекоми и дрeбни влечуги. Повечето български пълзящи влечуги са полезни и неотровни. Въпреки това, те обикновено не са добре дошли в градините и дворовете на хората, затова и трябва да намерим начин да се борим срещу змиите.

Къде се крият змиите и как да се справим срещу змийското нашествие?

В следващите редове ще разгледаме къде се крият най-често змиите и каква е причината влечугите да харесват толкова много нашите дворовеи градини. Освен това, ще Ви обясним, как променяйки местообитанието им ще се борите успешно срещу змиите и  по лесен и естествен начин ще държите съскащите животинки извън кътчетата, където отдъхвате.

 

Местата в двора и градината, предпочитани от змиите, най-често са ценен за тях източник на храна. Повечето от влечугите предпочитат хладни, влажни, тъмни местообитания. Любими са им купчините с листа, компостерите, неподредените  дърва за огрев, гъстите храсти, високите  треви, необезопасените кошове за отпадъци и незапечатаната храна за домашни любимци. Първите осигуряват скривалища за плячката на змиите, а последните две са източник на храна за змийската плячка. Така жертвите привличат хищниците. Това са местата, където най-често се  спотайват в хорските дворове змиите, срещу които трябва да се изправим.

Срещу змии – забравете за прекрасните шадравани!

Ако сте сред собствениците на педантично поддържани тревни площи, морави и красиво подкастрени храсти, нямате постоянен източник на вода (шадраван или малко езерце за златни рибки)- поздравления! В този случай вероятността да имате постоянно заселили се змии в двора е малка.

Ако обаче сте се обзавели с декоративни водни басейнчета с красиви камъни – покривате едновременно няколко от змийските изисквания за мечтан дом. Осигурявате им източник на поне 2 блага. Камъните са отлично място за препичане на слънце и ловно укритие за змиите. Те обичат и близостта с водата. Змиите не само я пият. Те ловят жаби и дребни бозайници, които също са привлечени от водата. Разбира се, дори да имате перфектната морава с малко храсти, все пак може да видите змии от време на време. Но те просто преминават през двора ви.

Но, ако живеете близо до вода, имате навес, живописни храсти, дърва за огрев, то е много възможно да имате и змии. 
По-скоро: бъдете сигурни в това!

Броят на змиите, разбира се, зависи и от това в каква географска област живеете.
Немаловажен фактор е и времето от годината.
Освен това, на всяка видяна змия, се падат няколко влечуги, които зрението ви  може да е пропуснало.

Мога ли да се боря срещу змиите в двора?  

Да, не е чак толкова трудно! Просто трябва да сте по-отговорни и постоянни!

Змиите няма да посещават двора и градината Ви, ако отстраните местата им за лов и укритие.
За да нямате змии, косете тревата си редовно.
Подкастряйте често и храстите, особено тези, растящи до оградите, подсигуряващи имота ви.
За да не изкушавате змиите, преместете декоративните камъни или дървата за огрев на безопасно място, далеч от градината – за предпочитане ги подредете на стелажи. Така си осигурявате спокойствие.
Съхранявайте храните за домашните си любимци в плътно запечатани метални кутии.
Покрийте боклука добре. Така си осигурявате добра превенция срещу мишки и плъхове с които змиите се хранят.

Това са основните начини за реализация на тази проста, но сигурна превенция срещу змиите.

А ако смятате, че сте направили всичко горепосочено и все още Ви е страх, потърсете ни и заедно ще изберем най-добрите уреди срещу змии!

Обадете ни се и ще се убедите, че имаме решение за Вашия проблем!

Публикувано от
Марчела Димитрова