5 неща, с които змиите се хранят

1
201
Добави коментар
newfresh
newfresh

Знаете ли с какво се хранят змиите? А знаете ли, че най-често храната ги привлича в дома и градината?

Змиите са част митологията на много народи. Най-често образът им се приема като символ на мъдрост, а понякога – на хитрост и лукавство. Дали заради опасната си природа, или поради други причини, змиите са обгърнати от мистика, родена от страх и почит.

В тази статия ще се постараем да разгърнем поне част от тази мистика, витаеща около влечугите. Ще подходим съвсем прозаично и ще ви разкажем повече за това как се хранят змиите, ще изброим 5-те им любими храни, как убиват и изяждат плячката си.

Различните видове влечуги разчитат на разнообразни методи за откриване и улавяне на плячката си. Въпреки това всички змии се хранят по едни и същ начин. Челюстите им могат да се разширяват  достатъчно, за да им позволяват да се хранят с животни, много по-големи по размер от тях. Змиите просто ги поглъщат цели.

От биологията знаем, че горната челюст при човека се слива с черепа (и следователно не може да се движи). За разлика от нас, горната челюст на змиите е прикрепена към комплекс от мускули, сухожилия и връзки. Те позволяват на животното да движи напред, назад и встрани челюстта си – горната се свързва към долната чрез квадратната кост. Тя функционира като шарнирен болт. Така долната змийска челюст се разгръща допълнително. Това позволява на устата да се отвори под ъгъл около 150 градуса. Цялата тази гъвкавост е нужна, когато змията улавя плячка, по-голяма от главата й. Челюстите й се откачат една от друга, за да може да я погълне.

Дори и с всички тези предимства, храненето на змиите може да бъде предизвикателство. Поради тази причина някои змии са развили способността да инжектират отрова на плячката си. Така убиват или омаломощават, преди да я изядат.

Змиите се хранят с разнообразни животни – насекоми, гризачи, птици, жаби, малки бозайници, влечуги, яйца. Поглъщат цялата си плячка. Змиите могат да приемат храна, три пъти по-голяма от диаметъра на главата им. За целта долната им челюст може да се отдели от горната.

Някои змии „инжектират” плячката си с отрова. Удушвачите пък отнемат живота й чрез спиране на притока на кислород. Змиите ловуват любимите си групи храни предимно през нощта.

Новоизлюпените и младите индивиди се хранят с по-малки от тях студенокръвни животни (например жаби и гущери). В крайна сметка обаче, змиите се адаптират към любимата си хранителна диетата. Тя се състои предимно от топлокръвна плячка (птици, плъхове и други дребни бозайници). Змиите често ловуват от засада плячката си. Стратегията им работи отлично с мишките. Наскоро научихме, че някои от влечугите могат да хванат доста гризачи наведнъж. Змиите изчакват преди да ги изядат. Използват мишките като средство, с което прикриват миризмата си. Така змията ще маскира аромата си. Това й позволява лесно да убие още гризачи, които правят последната си грешка, вярвайки, че надушват друг индивид от вида си. Едва след това змията изяжда мишката.

Други видове змии са специалистки по яйцата. До такава степен, че хората наричат тези пакостници – „пилешки” змии.

Нека обобщим – петте любими храни на влечугите са мишки, гущери, жаби, яйца и птици.

 

 

Публикувано от
Рамона Стойчева