УСПЕХ: Космическият кораб Союз МС-09 с трима души и интелигентен робот на борда излетя към МКС!

1
220
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 06 Юни 2018

Посещения: 21

Кадър от днешното излитане. Photo credit : NASA TV/Roscosmos

6 юни 2018 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. Днес, на 6-ти юни, в 14:12 ч. българско време от стартовата площадка №1 (известна още като Гагарински старт) на космодрума Байконур излетя космическата ракета „Союз-ФГ“ с пилотирания космически кораб „Союз МС-09“.

Осем минути и 48 секунди от началото на полета „Союз МС-09“ се отдели благополучно от третата степен на ракетата-носител и започна самостоятелен полет към „Международната космическа станция“. Скачването е планирано за петък, осми юни в 16:07 ч. българско време. 

На борда на кораба пътуват трима души, от които само един е ветеран. Това е астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Александър Герст (42 г.). Герст е родом от Германия, а по професия е геофизик. Лети за пръв път в космоса през 2014-та година като участник в шестмесечна мисия на „Международната космическа станция“.

За Сергей Прокопиев (Русия) и Серина Ауньон-Чанслър (САЩ) това е първи космически полет. Прокопиев (43 г.) е избран за кандидат-космонавт през 2010 година, а преди това е бил военен пилот на бомбардировач „Ту-160“. Серина Чанслър (42 г.) притежава бакалавърска степен в областта на електрическото инженерство. Избрана е за кандидат-астронавт през юни 2009 година. 

Тримата членове на екипажа са придружени от робота „Саймън“ (лат. CIMON, съкратено от Crew Interactive Mobile Companion). „Саймън“ е първият робот с развит изкуствен интелект, който лети в космоса. Подобен на футболна топка и тежащ 5 килограма, роботът е създаден да се рее свободно в „Международната космическа станция“ и да работи в близост до астронавтите. Дроидът разпознава лица и гласове, може и да говори. Той ще работи най-вече с Александър Герст, а една от основните научни задачи е да се провери как присъствието на машина с изкуствен интелект ще повлияе на психологическото състояние на малък екип, който се намира далече от Земята.

В космическите форуми вече се шегуват за приликата между „Саймън“ и измисления компютър „ХАЛ 9000“ от филма „2001: Космическа одисея“. И все пак очакванията са, че роботът няма да причини бели на станцията, а ще бъде верен помощник. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/