Здравното министерство с предупреждение срещу клипчетата „направи си сам“ във Фейсбук

1
93
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Социалните мрежи изобилстват с упътвания и видеоклипове от типа “направи си сам”. Инструкции можете да намерите за кулинарни рецепти, строителство, дизайн и какво ли още не. Колкото полезни са тези публикации, толкова са и потенциално опасни, особено ако идват от подозрителен източник.

В отговор на растящата популярност на тези интернет канали, Министерството на здравеопазването на България изрази твърда прозиция срещу прилагането на съмнителни рецепти и изпълнението на подобни проекти у дома. Експертите посочват, че готовите продукти на пазара са изследвани и безопасни за здравето, стига да се използват според инструкциите за употреба, дадени от производителя.

”Във връзка с информация, разпространявана в социалните мрежи, включително и публикувани клипове на деца, които сами приготвят желета за игра с течни сапуни, лепила, козметични продукти, бои и оцветители, средства за борба с вредни насекоми и др., Министерството на здравеопазването счита, че подобни практики могат да създадат предпоставка за негативно въздействие върху индивидуалното здраве”, посочват от пресцентъра на ведомството.

”Продукти, които се изготвят в домашни условия при смесване на различни вещества, не могат да бъдат считани за безопасни”, посочват още от Министерството.