Съвети за почистване на градинско езерце

1
289
Добави коментар

Градинското езерце създава специален фокусен център за вашето парче земя и осигурява местообитание както за растенията, така и за животните: градинското езерце. Препоръчва се цялостно пролетно почистване, което да позволи на хората и природата да се наслаждават на този биотоп. Kärcher предлага съвети за поддържане на собствената ви малка градинска екосистема в най-добрата възможна форма.

 

 

Експертни съвети от Martina Bay, градинар от Winnenden
„Ако имате риба във вашето езерце, трябва внимателно да ги преместите преди почистване.“ „Резервоарите за съхранение могат да се използват като временни домове, докато почистването се извършва.“ „Напълнете контейнерите до около една трета с езерна вода, за да осигурите риба с подобни условия на живот.Това също така ще предпази вашите езерни растения от изсъхване.За допълнителна защита не напълнете езерцето с прясна вода прекалено бързо след почистване.Това ще позволи на температурата да се изравни и ще позволи на суспендираната утайка да се утаи по-лесно на дъното на езерото. „

 

Съвет 1

Преди да започнете почистването, първо трябва да източите замърсената вода – независимо дали разполагате с езерце с облицовка, бетон или канал. Най-лесният начин е да използвате езерна помпа, например серията Kärcher SP. Поставете тази помпа в най-дълбоката част на езерото, тъй като това е мястото, където повечето от мръсотията се събира. Помпата трябва в идеалния случай да бъде поставена върху каменна плоча, така че да не потъне в утайката, тъй като това ще попречи на работата на помпата. Ако водата, която помпате, не е твърде замърсена, тя е идеална за напояване на вашата градина с или може да се съхранява в цистерна.

 

 

Съвет 2
След като езерото е празно, е време да се справим с утайката. Тежката мръсотия се отстранява най-добре от основата на езерото, като се използва пластмасов прахоуловител. Особено внимание трябва да се обърне, ако имате подложка или езерце, за да не повредите деликатните материали. След това е време да използвате машината за под налягане. Той ще почисти отлаганията от езерото, чакъл и околните камъни в нито един момент – за да защитите вашето езерно покритие, използвайте нежната плоска струя, а не дюзата на ротора. Обърнете специално внимание на страните на езерото, където има много мръсотия, които се натрупват. Използвайте помпата на езерото, за да изпомпате (наскоро натрупаната) замърсена вода от езерото. Сега можете да използвате специални утайки или многофункционални вакууми, като например WD 6 от Kärcher, за лесно отстраняване на останалата вода и органични остатъци като листа и прашец. Оставете някои от тези остатъци в езерото, за да поддържате възстановяването му. И утайката, която сте изцедили, също може да се използва добре: когато се изсуши, това е голям тор за вашите цветни лехи.

 

Съвет 3
Ако имате езерце с подложка или корито, използвайте вече изчистения изглед на основата, за да проверите за пукнатини и дупки. Това е времето за лесно и бързо извършване на ремонтни работи с помощта на лепенки от езерно покритие и водоустойчива PVC лепило. При зареждане на езерото е важно никога да не се използва вода от цистерна или резервоар за съхранение на дъжд: отлаганията от покрива или метални остатъци в медните улуци могат да съдържат вредни вещества, които увреждат качеството на водата и оказват отрицателно въздействие върху растенията и живите организми.

 

Съвет 4
Вашето езерце също трябва да се поддържа чиста през цялата година. Листата и мъртвите растения, които са паднали в него, могат лесно да се ловят със мрежа. Мрежата, затегната през езерото, е добра, за да го предпази от падащи есенни листа от близките дървета. В допълнение към редовното почистване, направено от вас, добре проектиран градински биотоп обикновено се регулира. Например, ако искате да спрете растежа на водораслите по естествен начин, използвайте водни растения, като например бързоразвиващите се жаба или раковина. Те абсорбират основните си хранителни вещества от водораслите. Постоянното движение на водата също така разстройва растежа на водораслите и осигурява достатъчно количество кислород – така че фонтанът може да бъде превантивен, както и декоративен.