Бяхме на крачка да заловим Пелов

1
78
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Бяхме на крачка да заловим Владимир Пелов – каза пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Имало е сигнали. Ние сме го следели и сме били на крачка да го заловим преди това убийство. Както каза един колега, има ли сме малшанс да не сме ние“, каза министърът. „Някъде успяваме, някъде не успяваме“, заяви министърът и даде за пример заловения на ГКПП „Лесово“ стрелец от Слънчев бряг.

„Аз съм имал сигнали- това да ви кажа. И си спомних, проверих го – ноември месец мисля, че беше, или октомври – от г-н Нотев, народен представител от този район – Ботевградския. Той тогава ми обърна внимание. След това и на оперативка, когато сме обсъждали, аз попитах ръководството какво сме направили и те ми докладвах. Всичко това е взето под внимание“.

„Не знам дали ще има уволнения – чакаме анализа. Като имаме анализа, ще видим има ли виновност, кои лица не са си свършили работата, защо ние не сме преварили този, който го уби“, каза още Радев.

Вчера пред журналисти същото каза и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

На въпрос дали полицията е реагирала на време на получения сигнал, че Пелов се е укривал в Ябланица, гл. комисар Маринов отговори:

„Сигналът е получен и незабавно са предприети действия. Свързвали сме се с лицата, които са го подали“. „Това беше вече към края на работния ден. Бяха изпратени служители в района. Ставаше въпрос за кошара, която се намира в планината. Колеги влязоха там, въпреки че вече беше тъмно. Търсихме хора, които да ни заведат дотам, включително и горските, които са в района. По случая беше ангажиран и хеликоптер на Гранична полиция, с термокамера и служители на Гранична полиция с джипове с термокамери камери“, разказа Маринов.

„Така че аз смятам, че по сигнала е действано с необходимата сериозност и всички факти по него са изяснени“, допълни той.

По думите му са в района са иззети и камери от горско стопанство. „По отношение на оперативно-издирвателните дейности, свързани с бягството на двамата затворници мога да ви кажа че всичките действия са отложени в оперативните дела и досъдебното производство, които са образувани“, коментира още главният секретар.

„За съжаление не мога да ви кажа конкретика, за да потвърдя, че колегите са действали и са си вършили работата с пълната отговорност“, допълни той. „Благодаря на екипа, който работи и продължава да работи по случая, защото критиките са безпощадни, включително и от хора, които са работили в системата и много добре знаят как се действа в такина случаи, но свободното слово дава възможност на всеки да критикува, след като събитията са се развили. Приемам го като критика, но подкрепям екипа, който работи и продължава да работи. Защото е лесно да се критикува, но е трудно да се запазят професионалистите и да им се даде кураж да работят“, коментира Маринов. „Все пак мога да дам примери, при които такива бегълци се укриват с години. От това, което има по действията и аз го знам, смятам, че бяхме по следите им и кръгът около тях се стесняваше“, допълни Маринов.

„При положение, че тези бегълци са подпомагани и се крият в един апартамент смятам, че полицията трудно би стигнала до това“, отбеляза още той.