Русия не може да се върне в Г-8 | Temaonline.bg

1
176
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Лидерите Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Тереза Мей и Джузепе Конте се събраха по инициатива на френския президент малко преди началото на срещата на върха на Г-7 в Канада. Те са съгласни, че „европейската позиция не е за завръщане на Русия“, като същевременно припомниха „бдителността на Г-7“ към Москва и споменаха „възможността за установяване на диалог“, казаха съветници на Макрон.

„Преди да започнат разговори по тази тема трябва да сме сигурни, че Русия е променила поведението си и е поела по нов път“, заяви британският премиер Тереза Мей.

Споменаването на възможността за диалог с Москва е отстъпка пред Италия, чийто нов премиер Джузепе Конте малко по-рано заяви в Туитър, че подобно на Тръмп е положително настроен към връщане на Русия в групата, което според Конте е в интерес на всички.

„Русия бе изключена през 2014 г. заради анексирането на Крим. Днес Крим продължава да е анексиран, а Минските споразумения за намиране на решение на кризата не са напълно приложени, така че няма условия този въпрос да се преразгледа“, каза източник от френската делегация.

Ангела Меркел заяви, че европейските страни в Г-7 и представителите на ЕС са съгласни, че завръщането на Русия в Г-7 „е възможно единствено при съществен напредък в решаването на проблема с Украйна“.
 

Президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп обявиха напредък в преговорите си по търговията и други теми на втората си двустранна среща по време на срещата на върха на Г-7 в Канада, без обаче да споменават сближаване на позициите по митата върху стоманата и алуминия.

Според ЕС налагането на американските мита се дължи на погрешно тълкуване на търговските данни.

„Започнахме да обсъждаме актуални теми като търговията и това позволи да се разсеят много евентуални недоразумения. Има воля да работим, да напредваме заедно“, заяви Макрон в началото на срещата си с Тръмп.

„Нещата на тази среща на върха на Г-7 бележат напредък“, отбеляза френският президент. Той добави, че разговорите на форума са откровени, но забелязва „готовност от всички да се постигне споразумение и да има подход, който да е печеливш за всички“.

Тръмп също възприе по-положителен тон и похвали „много добрите си отношения“ с Макрон.

Той повтори, че САЩ имат голям търговски дефицит с ЕС и заяви, че „Еманюел оказа голяма помощ по този въпрос“.

„Ще стане нещо, мисля, че ще е много положително“, каза Тръмп, без да уточни по кои теми.

След края на първата работна сесия на срещата на върха на Г-7 френски официален представител заяви, че ЕС и САЩ ще започнат експертни разговори по търговията до две седмици.

Белият дом съобщи, че двамата президенти са обсъдили търговията, Иран и предстоящата среща на върха на Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.
 

По време на среща с канадския премиер Джъстин Трюдо, Тръмп заяви, че САЩ и Канада се опитват да постигнат споразумение за намаляване на митата и търговските бариери и каза, че отношенията на САЩ с Канада са „по-добри от всякога“.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на Доналд Тръмп съвместна оценка на търговията между ЕС и САЩ в опит да помогне за решаването на спора за американските мита.

Юнкер направи предложението си на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Канада, съобщи присъствал на преговорите официален представител.

„Доналд, готов съм да дойда във Вашингтон при първа възможност, за да направим съвместна оценка. Искам този проблем да се реши приятелски“, казал Юнкер, а в отговор Тръмп кимнал в знак на съгласие.

Лидерите от Г-7 ще споделят информация помежду си и ще работят с интернет доставчици и социални медии за осуетяване на външна намеса в избори в страните им, се казва в проектодокумент на срещата на върха на групата в Канада.

Освен това САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Италия ще осигурят прозрачност на финансирането на политическите си партии и на политическите реклами, особено в предизборни кампании.

В текста изглежда се имат предвид твърденията на САЩ и някои страни от ЕС, че Русия се е намесвала в техни избори. Москва отрича да е правила това.

„Чуждестранни лица се опитват да подкопаят нашите демократични страни и институции, изборния ни процес, суверенитета ни и сигурността ни. Тези вредни, разнообразни и постоянно променящи се тактики са сериозна стратегическа заплаха, срещу която се ангажираме да се изправим заедно и да работим и с други правителства, които споделят нашите демократични ценности“, се казва в проекта на съвместния документ.