Бургас отново стана най-добрият град за живеене у нас

1
478
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Проблемът според финансовия министър е, че в повечето категории наградите тази година отиват в Южна България

Бургас е бел най-добрият град за живеене в България през 2017 г. според „Дарик радио“ и неговите слушатели. Допитването се организира за 11-та поредна година и сравнява 27-те областни центъра по редица критерии, за да обобщи къде съвременните хора се чувстват най-добре и кой град предлага добър и перспективен начин на живот.

Миналата година номер 1 беше Стара Загора, а Бургас е печелил титлата три пъти преди това – за 2010, 2012 и 2013 г., когато беше поделена с Велико Търново.

В категорията „Зелен град“ беше отличен Сливен, който, по думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов, преработва над 90% от битовите отпадъци и има най-ниско ниво на фини прахови частици.

За „Евро град“ беше определена София, а столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира: „Вярвам, че всеки кмет на всяка община се опитва да прави най-доброто за неговия град“ и изтъкна, че това е екипна работа, защото никой кмет и никой град не може да се справи сам.

Титлата „бизнесград“ отиде в Димитровград заради разкритите миналата година 3150 работни места, а Смолян стана „град на знанието“.

В категорията „Град на финансовата устойчивост“ наградата беше връчена на Пловдив от министъра на финансите Владислав Горанов. Проблемът според него е, че в повечето категории наградите отиват в Южна България. По думите му сега управляващите трябва да се насочат към подкрепа на Северна България, особено в развитието на инфраструктурата.

В конкурса „Моят град е моята крепост“, част от кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министър Николай Нанков награди Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Габрово и София.

Източник: „Дарик радио“