Кравата беглец Пенка ще живее!

1
212
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Добра новина за всички природозащитници. Кравата беглец Пенка, която реши да си спретне двуседмична почивка в Сърбия, няма да бъде умъртвена. “Нелегалната мигрантка” бе изследвана, като всички проби за болести са отрицателни.

”Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево”, информират от Агенцията по храните.

Припомняме Ви, че Пенка изчезна в началото на май. Две седмици, след като собственикът й установил липсата й, тя бе открита в Сърбия. Имайки предвид, че съседната страна не е част от ЕС, от БАБХ забраняват на стопанина да си я прибере. По закон тя трябваше да бъде умъртвена.

Краварят обаче отказа да я предаде за евтаназия. Мащабна международна кампания в подкрепа на животното превърна Пенка в същинска звезда. Съдбата й трогна дори евродепутата Джон Флак, който се обяви в защита на българската крава. Сър Пол Макартни също подкрепи животното.

Днес обаче от БАБХ сложиха край на драмата Пенка, за радост на всички природолюбители по света.