Мистериозните скални рисунки Уанджина в Австралия

1
244
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Една от най-загадъчните легенди на австралийските аборигени е тази за Уанджина – върховни същества, създатели на Земята и всичките ѝ обитатели. Земите, носещи същото име – Уанджина, заемат обширна площ от около 200 000 квадратни километра суша, езера, част от морето и островите в региона Кимбърли в Северозападна Австралия. И до днес начинът на живот и законите на аборигените са същите, както от преди хиляди години.

В района на Уанджина има три племена – Уорора, Нгариняин и Уунумбул. Тези 3 племена са пазителите на най-старото скално изкуство в района на Кимбърли. Може би най-интересното от скалните рисунки е начинът, по който са изобразени съществата Уанджина – с кръгли глави в нещо като ореол или шлем, бели лица без усти и с големи черни очи.

Снимка: pinimg.com

През годините въпросните рисунки са били интерпретирани по много различни начини – от изкривена представа за хора и сови до теорията за древните астронавти, която гласи, че преди хиляди години Земята била посещавана от извънземни същества, влезли в директен контакт с хората. Някои дори вярват, че извънземните същества са самите създатели, което кореспондира не само с разказите на аборигените от този район, а и с разказите на редица други древни цивилизации.

Интересно е, че не може да се отрече приликата на съществата от рисунките в Австралия със стереотипното изображение на извънземни, които виждаме в модерното изкуство, филмите и описания на очевидци на феномена НЛО. Също така изникват редица въпроси като: Защо Уанджина са изобразени с бели лица, след като аборигените са тъмнокожи, защо са нарисувани без усти, защо очите са непропорционално големи спрямо главите им?

Снимка: www.australiasnorthwest.com

Легендите, предавани от уста на уста от местните аборигени в продължение на хиляди години, са изключително любопитни. Историята гласи, че Уанджина са ‘небесни създания‘ или ‘духове от облаците‘, които дошли от звездите и създали Земята и всичките ѝ обитатели. След като осъзнали мащаба на работата си, Уанджина заминали, но се завърнали с ‘Великата змия‘, за да бъдат боговете на този свят. Те предали част от знанията си на аборигените и заживели на дъното на ‘Голямата вода‘, която е символично представена в почти всички скални рисунки. Някои от Уанджина се върнали в небето, като и до ден днешен могат да се видят като малки, движещи се светлини сред звездите.

Снимка: bobmcgee.files.wordpress.com

Аборигените в Кимбърли също вярват, че дори след като изчезнали, Уанджина продължават да контролират всичко, което се случва на земята, небето и водата.

Разказите на аборигените, свързани със скалните рисунки, винаги са били смятани повече за митове, отколкото за истина. Въпреки това археологически разкопки от нашето съвремие доказват някои части от разказите на местните. В легендите им се говори за гигантски животни, които живеели заедно с хората. До скоро това се смятало за мит, но открити фосили доказват, че има и частица истина. Намерени са останки на няколко вида гигантски бозайници – гигантско кенгуру, торбест лъв, както и гигантски нелетящи птици и огромни земноводни, сякаш излезли от научнофантастичен филм, като всичките са част от така наречената ‘мега-фауна’ на древна Австралия, изчезнала преди около 50 000 години.

Снимка: tonywheeler.com.au

Покрай и в пещерите, където се намират скалните рисунки, са открити и предмети, сочещи човешко присъствие в района преди около 175 000 години. Това от една страна противоречи на теорията, че аборигените произхождат от Африка, като са се заселили в Австралия преди около 60 000 години. Някои учени дори твърдят, че Хомо сапиенс е вид, който се е зародил именно в Австралия.

Снимка: algorhythym.files.wordpress.com

Днес аборигените от племената Уорора, Нгариняин и Уунумбул все още почитат Уанджина, като само на избрани членове е позволено да ги рисуват. Вярва се, че Уанджина наказват с наводнения и гръмотевични бури тези, които нарушават законите, а самите рисунки по скалите притежават тези сили.

Снимка: www.heritagedaily.com

Защо древните аборигени биха си измислили тези истории преди хиляди години, като и до днес продължават да ги почитат и да са част от културата им, ако в тях няма никаква истина? Дали тези хора не са изобразили върху скалите реални събития от живота си? Може би един ден ще успеем да открием отговорите на тези интригуващи въпроси.