Общината иска да ремонтира фасадите на порутени сгради в центъра

1
202
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Общината желае да ремонтира фасадите на порутени сгради по централните пешеходни зони, след което да си търси инвестираните средства от собствениците. Докладна по въпроса е внесена от кмета Димитър Николов. Целта е да се унифицира облика на историческия център на Бургас, както и да се предотвратят евентуални инциденти с падащи мазилки.

От години администрацията се опитва да принуди собствениците да ремонтират сградите си. Проблемът обаче е, че повечето от старите къщи, които са и архитектурен образец и наследство, са с множество собственици. Липсата на консенсус и фамилни дразги оставят голяма част от красивите сгради в центъра да се рушат. Десетки са предписанията, които засягат не само външния вид, но и структурната цялост на тези сдания. Въпреки това състоянието им продължава да се влошава.

Във връзка с изпълнение на реконструкцията на ул. “Алеко  Богориди“ са дадени указания и са направени предписания на 13 бр. сгради, изпълнени са само 4 бр. от тях. От извършените огледи се констатира, че една част от сградите се нуждаят само от фасадна реконструкция, а друга  част от сградите се нуждаят от  конструктивно укрепване и възстановяването им изисква значителни намеси. 

Сега Общината желае да получи правото да ги реставрира и ремонтира, в случай че собствениците не изпълнят поредните предписания в определен срок. Според изчисленията на администрацията, за възстановяване на фасадите към улици на пет сгради на ул. „Алеко Богориди“, между ул. “Възраждане и ул. “Лермонтов“, са необходими средства в размер на около 140 000 лева.

”Ремонтните работи могат да се изпълняват поетапно при наличие на финансов ресурс, като след това се претендира тяхното възстановяване от собствениците на сгради и на самостоятелни обекти в сгради”, пише в докладната на кмета Николов.