Истината, която всички крият от нас за свинската мас и нейните полезни свойства!

1
143
Добави коментар

През последните няколко десетилетия свинската мас се превърна в синоним на нездравословна храна и причина за редица заболявания.

Но дали е така?

Нашите баби са готвели предимно с този продукт, а споменът за масленките, приготвени с мас, сякаш все още се усеща като вкус в устата ни. Днес я използваме за масаж на тялото, особено по време на настинки, маски за коса…

Оказва се, свинската мас скоро може да попадне в графата на суперхраните. Тя е подходяща за печене, пържене, приготвяне на сладкиши, без да оставя остатъчен вкус, както след употребата на любимото ни кокосово масло.

Кои са ползите от нейната консумация?

С високо съдържание на витамин D

Свинската мас е вторият най-богат хранителен източник на витамин D, след масло от черен дроб на треска. Една супена лъжица свинска мазнина съдържа 1000 IU витамин D. Също така, маста съдържа и добри количества мастни киселини.

Може да помогне за намаляване на депресията

В свинската мас се съдържа олеинова киселина. Според някой проучвания, редовната консумация на тази киселина може да помогне да се почувстваме по-добре при ситуации на стрес, депресивни състояния.

Има ползи за хормоните

Консумацията на мас може да има известни ползи и за хормоните в човешкото тяло. Интересното е, че както холестеролът, така и витамин D играят жизненоважна роля в синтеза и регулирането на хормоните в организма. Свинската мас е добър източник на тези два елемента.

Не вреди на здравето на сърцето

Общоприето схващане е, че животинските мазнини, и в частност наситените мазнини, запушват артериите и увеличават вероятността от сърдечни заболявания и сърдечен удар. Последните проучвания започват да показват обратното. Анализ, публикуван в Journal of Clinical Nutrition, който разглежда над 300 000 души, показва, че консумацията на наситени мазнини не е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания.

Нещо повече, проучване, публикувано в Journal of Clinical Investigation, установява, че диетата с ниско съдържание на мазнини и повече въглехидрати всъщност може да бъде свързана с повишение на триглицериди, което може да повиши риска от сърдечни заболявания. Ето защо може да консумирате свинска мас в умерени количества.

Не е хидрогенирана мазнина

В продължение на години се смяташе, че маргаринът е по-здравословната алтернатива на животинските мазнини. Но този тип продукт се получава чрез хидрогениране в твърда форма.

Хидрогенираните мазнини могат да повишат нивата на лошия холестерол, увеличават риска от развитие на рак, причиняват редица възпаления в организма, ускоряват процеса на стареене и други.

Не на последно място, свинската мас е икономична за ползване, което от своя страна носи ползи и за семейния бюджет.

Е, все още ли мислите, че е вредна?

loading…