Кои домакински съдове са токсични и не бива да ги използваме

1
148
Добави коментар

Повечето хора са наясно с важността на здравословното хранене. Все пак не всеки знае, че съдовете, използвани за приготвяне на храната, са почти толкова важни, колкото и самата храна. Дори и най-здравословното хранене може да доведе до здравни усложнения, ако съдовете Ви са токсични.

 

1. Тефлонови съдове за готвене

Тефлонът вероятно е най-големият нарушител в този списък – много хора избират този незалепващ материал, защото това е удобно, но се оказва много опасен.

Свойствата на тефлонови съдове се постигат с покритие от PTFE (политетрафлуороетилен), което е пластмасов полимер, който започва да изпуска токсини при нагряване над 572 градуса по Фаренхайт. Тези токсични изпарения водят до грипоподобни симптоми, наречени полимерна димяща треска , неофициално известна като тефлонов грип. Те не само са опасни за хората, но и са фатални за домашни любимци, като папагали.

Друго химическо съединение, намерено в тефлонови съдове за готвене, е PFOA (перфлуорооктанова киселина), което е свързано с няколко вида рак, включително рак на гърдата, простатата и яйчниците. Вярва се, че PFOA присъства в продукти от тефлон, но в толкова малки количества, че не представлява риск за хората. Заслужава да се отбележи, че това се открива и в много други ежедневни неща.

Вместо тефлона опитайте тази безопасна алтернатива: кухненски съдове от истински чугун. Това е безопасна опция за готвене, която наистина издържа теста на времето. Той се затопля добре и много равномерно. Не изпуска нищо токсично във вашата храна и всъщност е добър естествен начин да увеличите нивата на желязото. Ако вашите нива на желязо са добре, можете да опитате емайлирани съдове за чугун, което е също толкова безопасно и удобно за използване.

2. Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Не е изненадващо, че употребата на алуминий е толкова широко разпространена – освен че е най-богатият метал, той също е много силен, лек, универсален и рециклируем. Това обаче не е без скрити опасности.

Алуминият е невротоксичен метал . Повишените нива на алуминий са свързани с няколко заболявания на централната нервна система, включително Алцхаймер и ALS. Макар че алуминиевите съдове обикновено се покриват, покритието е склонно да се отчупи, освобождавайки токсичния метал във вашата храна.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: Съдове от стъкло. Това е друга безопасна възможност, която си струва да разгледате. Те никога няма да отделя нищо токсично при нагряване, издръжливи са, екологични и не задържат никакви стари вкусове и миризми.

3. Медни съдове за готвене

Вероятно сте виждали медни съдове за готвене в магазините и сте забелязали колко са хубави. Може да сте чували и за техните проводими свойства, които позволяват бързо и равномерно нагряване. Но знаете ли, че медта всъщност може да бъде опасна, когато се използва в съдове за готвене?

Подобно на някои други тежки метали, медта е много важна за човешкото здраве в малки количества. Но прекомерното му количество в тялото може да доведе до отравяне с тежки метали . Когато медните съдове не са покрити, те могат да отделят мед при готвене на киселинни храни . Покритието им често съдържа никел, който е друг токсичен елемент.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: съдове от неръждаема стомана. Това е чудесен вариант – сравнително лек и устойчив на драскотини! Просто се уверете, че купувате неръждаема стомана за хранителни цели – този тип не съдържа никел или хром.

4. Кухненски съдове с керамично покритие

Кухненските прибори с керамично покритие изглеждат добре и дават вид на безопасен вариант. В крайна сметка 100% керамика е напълно безопасна за готвене. Обаче покритието от керамика обикновено крие лоши материали.

Мекото керамично покритие не е най-издръжливото и започва да се отрязва след няколко месеца при ежедневна употреба. Когато това се случи, оловото и кадмият, които понякога се намират в покритието, ще се окажат в храната ви и по-късно във вашето тяло. Отравяне с олово е един от най-опасните видове метално отравяне и може да доведе до болки в корема, главоболие, безплодие и други здравни усложнения (а в тежки случаи – кома и смърт ). Дори когато покритието е без олово, кухненски съдове все още могат да представляват опасност – обикновено е невротоксичен алуминий, който е под керамичното покритие./jenite.blitz.bg

loading…