Природни туристически ресурси на България

1
376
Добави коментар
Ciela.com
Ciela.com

Красива ли е българската природа? Подходяща ли е тя за туризъм? Трябва ли да я превърнем в туристическа атракция? Това са въпроси, които вълнуват повечето българи. На тези въпроси настоящата книга не претендира, че дава еднозначен отговор, но дава насоки. В настоящето издание са разгледани различните видове природни туристически ресурси на България – планини, минерални води, море, защитени територии, климат, пещери, езера, растения и животни. Стремежът е те не просто да се опишат, а да се идентифицира значението им за развитието на българския туризъм, както и да се посочат бъдещите възможности в това отношение. Резултатите от проучването са структурирани в увод, осем глави и заключение.

Красивата българска природа е често спрягано клише, когато се говори за туризъм. Но подробните и научно обосновани изследвания в това отношение са твърде малко. Книгата „Природни туристически ресурси на България“ изследва различните компоненти на българската природа от гледна точка на възможностите, които те предлагат за развитие на туризъм. Стремежът е те не просто да се опишат, а да се идентифицира значението им за развитието на българския туризъм, както и да се посочат бъдещите възможности в това отношение.

Резултатите от проучването са структурирани в увод, осем глави и заключение. Глава първа разкрива теоретичните аспекти на природните ресурси и по-конкретно на природните туристически ресурси. Идентифицирана е тяхната същност, особености и видове. Разкрито е значението им за туристическия бранш. Глава втора оценява географското положение на България от гледна точка на туризма. В трета глава са разгледани и оценени микро- и макрорелефните форми и по-конкретно планини, плажове, пещери и скални образувания. Климатът и неговите особености и отражение върху туристическия бранш са обект на внимание в четвърта глава. Водните ресурси са разгледани в глава пета. Обърнато е внимание не само на морето, но и на езерата, реките, водопадите, минералните води, както и на лечебната кал.

Биотичните ресурси (растения и животни) се разглеждат в шеста глава. Глава седма е посветена на опазването на природните туристически ресурси, като специално внимание е отделено на защитените територии и възможностите, които те предлагат за туризма. В осма глава е направена цялостна оценка на туристическия природоресурсен потенциал на България. Направеното и представено проучване се базира на широк набор от изследователски подходи и методи, които са представени в началото на книгата.

Книгата е предназначена не само за имащите отношение към туристическия бранш, но и за широката общественост. Подходяща е и да се използва и при обучението на учащи.