Мебелите – приказни, принтирани и от отпадъци

3
687
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

Мебели от рециклиран текстил, дизайн на Raw

Смята се, че до голяма степен начинът, по който светът ще изглежда поне през цялата следващата година, ще се оформи от „семената“, засадени в Милано. Какви тенденции са зародиха (или потвърдиха) на междунарония мебелен салон /Salone del Mobile/ през април.

Както казва Марсел Уондърс, дизайнер и художествен директор на холандската марка Moooi , „Преди всичко, Salone е емоционално преживяване. Това не е просто витрина. Това е цяла общност, свързваща творчеството с иновациите… Това събитие винаги е празник на мисълта с поглед към бъдещето.“ Колекцията A Life Extraordinary, която компанията представи в Милано беше част от тенденцията, която може да бъде наречена

приказност

в съвременния продуктов дизайн и включваше мебели и осветителни тела, които отразяват „извънредното разнообразие на живота“: полилей, приличащ на растение, лампи във формата на животни, заоблена мека мебел с мъхеста тапицерия на фона на тапети, вдъхновени от кожата на изчезнали животни…

Красива илюстрация на темата приказност от изложението тази година е шкафът Justine, дизайн на Matteo Cibic за модната марка JCP. Първоначалната идея за Justine е той да бъде нещо като ковчеже за ценни предмети. Но той е и пример за една много актуална тенденция –

взаимодействие между модата и дизайна

Може да се каже, че присъствието на модни компании на изложението в Милано е вече традиция. За шести път тази година водещи модни дизайнерски брандове представиха новите си луксозни продукти за интериора. Особено впечатляващ е „Ribbon Dance Chair“, дизайн на André Fu за колекцията Les Petits Nomades на Louis Vuitton. „Ribbon Dance Chair“, дизайн на André Fu за колекцията Les Petits Nomades на Louis Vuitton. Друг пример за тази връзка е COS – eдна от огромните запомнящи се инсталации в Милано беше тази на тази модна марка. Всяка година от 2012 г. компанията избира художник, дизайнер или архитект, който да създаде инсталация за Salone del Mobile. За тазгодишното издание на изложението американският художник Филип Смит /Phillip K. Smith III/ инсталира огромна огледална структура в двора на историческата сграда от 16-ти век Palazzo Isimbardi. „Това е кръгла, лицева, конична инсталация, която обединява миланското небе с архитектурата на ренесанса“, каза авторът.

Инсталацията Kosmos на Wonder Glass показа колко много може да се постигне със стъклото. Тяхната блестяща „вселена“ от стъкло включва нови колекции от Ronan и Erwan Bouroullec и Atelier Fornasetti, всяка от които по свой начин обединява майсторството на ръчните занаяти и изкуството. Масичките на Патриция Уркиола за Glas Italia Магията на стъклото

е в центъра на вниманието на дизайнерите през последните години. И с това вече 57-мо издание на панаира тенденцията продължава. Освен споменатите колекции бяха показани още много запомнящи се продукти за интериора от цветно стъкло: като масичките в красиво синьо на Патриция Уркиола за Glas Italia, Alwa One Table на Sebastian Herkner за Pulpo и др. Ronan и Erwan Bouroullec за Wonder Glass Мраморът също се срещаше навсякъде, самостоятелно или като част от продукт – от осветление и съдове до аксесоари за мебели. Забелязва се също така и много месинг, за разлика от масивното използване на мед през изминалите няколко години.

Мебелите стават все по-заоблени

– както мебелите за сядане, така и тези за съхранение. Естественото дърво си остава предпочитан материал за качествените мебели, но с различни обработки и използване на нови видове дървесина. Трябва да се отбележи впечатляващо като обем присъствие на румънски мебели от естествено дърво (за разлика от българско).

Имаше много реализации с помощта на 3D принтиране, включително и на цяла къща, изработена от робот, която след изложението ще бъде пренесена на друго място.

Стол, изработен с 3D принтиране на „Заха Хадид архитекти“

Рециклирането

на отпадъците тази година отново беше една от най-актуалните теми. Миналата година компаниите Kvadrat и Really представиха свой вариант на известния гипсокартон – плоскост, направена изцяло от отпадъци на текстилната промишленост, но със специални качества. За изложението в Милано тази година те са поканили седем известни дизайнери, които да предложат по-интересни варианти и приложения на този материал, например в изработването на мебели. Забележително е решението на британския дизайнер Бенджамин Хуберт /Benjamin Hubert/ – SHIFT е серия от рафтове, за изграждането на които не се използват болтове и винтове. Вместо това машинно изрязани улеи в плоскостта позволяват огъването ѝ, за да се превърне в рафт. Когато не се използва, тя се връща обратно във вертикално положение.