Кристо се завърна в Лондон с „Мастаба“ | Temaonline.bg

1
141
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

От днес до 23 септември 2018 г. в езерото „Серпентината“ в Хайд парк може да бъде видяна първата голяма творба на открито във Великобритания на родения в България художник Христо Явашев – Кристо.

Инсталацията на Кристо е съставена от 7 506 варела, инсталирани на платформа от пластмасови кубчета. Теглото й е 500 тона и покрива около 1% от общата площ на езерото.

До плаващата арт инсталация „Мастаба“ в Хайд парк всеки ще има свободен достъп, няма да се купуват билети и да се правят резервации.
 

„Мастабата е много древна форма“, обяснява Кристо. „Произхожда от Месопотамия, от времето, когато хората са се премествали от селата в градовете. Била известна като форма на пейка, поставяна пред първите градски месопотамски домове. По-късно тя се свързва с гробниците на фараоните. Това е трапецовидна призма, чиито стени са винаги под 60 градуса спрямо хоризонта.“

„Мастабата в лондонското езеро „Серпентината“ е в цветовете на флага на страната – синьо, червено и бяло, а така също и лилаво. „Лилавото е много кралски цвят“, допълва авторът.

Работата си по инсталацията „Мастаба“ („пейка“ на арабски или древноегипетска гробница във формата на пресечена пирамида) от струпани петролни варели, която ще се носи по водите на езерото, творецът започна в началото на април.

Авторът разказва и за екологичните инвестиции, които са предимства в арт инсталацията: създаване на нови местообитания за птици и прилепи на острова, както и система за рециклиране на водата, за да предпази езерото от разцвет на водорасли.

„Не мога да обясня моето изкуство. Всичко, което правя професионално, е ирационално и безполезно. Аз правя неща, които нямат никаква функция – освен може би да носят удоволствие.“, споделя художникът.

Кристо е познат с предишни свои забележителни проекти, сред които опаковането на Райхстага в Берлин (1971-1995) и „Плаващите кейове“ в Северна Италия през 2016 г. За времето от 18 юни до 3 юли златисто-оранжевите плаващи пътеки на Кристо, инсталирани в езерото Изео, привлякоха около 1,5 милиона туристи.