На разстояние 240-330 километра от астероида Рюгу, автоматичната станция Хаябуса 2 различи за пръв път детайли от…

1
201
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 19 Юни 2018

Посещения: 20

Снимки на астероида Рюгу, заснети от „Хаябуса 2“ на разстояние между 240 и 330 километра от него. Photo credits : ONC team: JAXA, University of Tokyo, Koichi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu and AIST.

19 юни 2018 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. На 17-ти и 18-ти юни автоматичната междупланетна станция на Япония „Хаябуса 2“ направи поредните снимки на астероида Рюгу и вече се забелязват отделни детайли от повърхността му! 

Пристигането в орбита около астероида ще е факт през близките няколко дни. 

Оказва се, че диаметърът на Рюгу е 900 метра, което съвпада с оценките от наблюденията, направени от наземни телескопи. Формата му силно напомня на тази на астероида Бену, който ще бъде изучаван по-късно през годината от американската мисия „Озирис-Рекс“. Повърхността на Рюгу е осеяна с кратери, като на снимката в горния ляв ъгъл се вижда, че един от тези кратери е доста голям – с диаметър, надхвърлящ 200 метра. В екваториалната част има хребет от планински тип. 

Със сигурност „Хаябуса 2“ ще посети един много интересен астероид, но с всичките тези неравности на повърхността ще има трудности при подбирането на места за кацане. Освен че самият майчин кораб трябва да се доближи до повърхността, за да вземе проби за по-нататъшно изучаване в наземни лаборатории (напомням, че „Хаябуса 2“ е възвръщаема мисия), на борда има общо четири допълнителни спускаеми апарата. Това са три астероидохода „Минерва“ и  един „Маскот“ – малка роботизирана сонда, разработена от космическите агенции на Франция и Германия. На борда на кораба пътува и устройство тип импактор – т.е. той ще се разбие в повърхността, вследствие на което ще бъде задействан взрив за изхвърляне на материал от повърхността на Рюгу. Част от този материал също може да бъде събран от „Хаябуса 2“. 

За повече информация: JAXA

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/