Британски учени успешно извършиха първата ретинална операция с помощта на робот

1
154
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Британски учени от Оксфордския университет успешно извършиха първият медицински експеримент за ретинална операция с помощта на робот. В рамките на изследването са третирани 12 пациенти, половината от които са се подложили на хирургична интервенция, в която е използван иновативен автоматизиран апарат, предава “Medical Express”. Останалите са оперирани по изцяло традиционни мануални техники от опитни хирурзи.

Резултатите от експеримента показват, че с помощта на робота, специалистите са успели да извършат операциите със същата, дори по-добра прецизност. В първата част от опитите, специалистите премахнали мембрана от задната част на окото. Втората серия от интервенции включвала проникването с тънка игла под ретината с цел освобождаване на кръвонасядания, следствие от свързана с възрастта макулна дегенерация.

”Това е огромен скок за медицината по отношение на фината и трудна за извършване хирургия. С времето този метод може да подобри значително качеството на този тип операции. Експериментът показва още, че роботът има страхотен потенциал да разшири границите на това, което в момента смятаме за възможно”, коментира професорът по офталмология от Оксфорд – д-р Робърт МакКларън.

През следващата година експертите планират да използват иновативния уред за прецизна генна терапия на ретината.