Компенсирана крива на търсенето

1
147
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Компенсирана крива на търсенето

Компенсираната крива на търсене елиминира ефекта на дохода и отразява само ефекта на субституция (заместване) от измененията в пазарната цена. Спомнете си, че пазарната крива на търсене показва промените в търсеното количество, които са резултат от комбинираното действие на ефекта на дохода и ефекта на субституция от съответните ценови изменения. Показва принципната конфигурация на компенсираната крива на търсене по отношение на пазарната крива на търсене на една нормална стока. За да отделим компенсираната от пазарната крива на търсене е необходимо при всяка промяна в цената (нарастване или намаление) да коригираме (увеличаваме или намаляваме) потребителския доход така, че благосъстоянието на индивида-потребител да остава непроменено.

Новини от страната и чужбина

ПИБ търси нов инвеститор  12 общински болници с опасност от фалит  Вечерни новини: Италия е пред нови избори, ГЕРБ спечели вота в Галиче, БСП иска касиране  VaricoBooster — Мнения, Ефекти, Състав — Крем против разширени вени

Коригирането на дохода премахва ефекта на дохода в пазарната крива на търсене и “чертае” компенсираната крива на търсене, при която измененията в търсеното количество (поради промяна в цената) се дължат единствено на ефекта на субституция (заместване). Общ извод — за нормални стоки, компенсираната крива на търсене е по- нееластична от пазарната крива на търсене.

Надценяване на действителния размер на свръхданъчното бреме

Разликата между двете криви зависи от величината на ефекта на дохода от измененията в цените. В тази връзка, когато ефектът на дохода е незначителен изчисляването на свръхданъчното бреме чрез ценовата еластичност на пазарната крива на търсене е допустимо и дава относително точни резултати. Когато, обаче, това не е така, 8 задължително трябва да се използва ценовата еластичност на компенсираната крива на търсене.

В противен случай, рискуваме да надценим свръхбремето на данъка върху съответната стока или услуга — виж Фигура 9.4. Ако промяната в търсеното количество бъде измерена (отчетена) по пазарната крива на търсене D (∆Q = Q0 — Q1), вместо по компенсираната крива на търсене DC (∆Q = Q0 — Q2), това ще надцени свръхданъчното бреме — площта на триъгълник E1ME0 е (доста) по-голяма от площта на триъгълник KNE0. (Виж Фигура 9.4.) По аналогия, за изчисляване на свръхбремето на данъците върху дохода от труд и капитал трябва да се използват съответните компенсирани криви на предлагане (ако ефектът на дохода не е незначителен). Например, компенсираната крива на предлагане на труд е по-еластична от пазарната крива на предлагане

Компенсирана крива на предлагането

И тук разликата между двете криви зависи от величината на ефекта на дохода от ценовата промяна. Следователно, при изчисляване на свръхданъчното бреме, когато ефектът на дохода е значителен, трябва да се използват ценовите еластичности на компенсираните криви на предлагане. В противен случай, рискуваме да подценим свръхбремето на данъците върху дохода от труд и капитал.

Подценяване на действителния размер на свръхданъчното бреме

Ако промяната в предлагането на труд бъде измерена (отчетена) по пазарната крива на предлагане S (∆L = L0 — L1), вместо по компенсираната крива на предлагане SC (∆L = L0 — L2), това ще подцени свръхданъчното бреме — площта на триъгълник E0GE1 е (доста) по- малка от площта на триъгълник E0FH (Виж Фигура 9.6.) В заключение, полезна относителна мярка за свръхданъчно бреме е т. нар. норма на свръхданъчно бреме или (още) коефициент на неефективност на данъка (CEB).