Македонска банда разбита в Италия за трафик на хора с фалшиви български паспорти

1
250
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Карабинерите на град Алба, Северна Италия, разкриха банда от македонски граждани, която се занимавала с незаконен внос в Италия на свои съграждани, както и на албанци, снабдявайки ги с фалшиви български паспорти. По този начин те можели да бъдат наети редовно на работа в провинция Кунео като граждани на ЕС.

Петима македонци са арестувани в рамките на операцията с кодовото име „Македония” на карабинерите под ръководството на капитан Джакомо Конте и на Прокуратурата на Асти, съобщиха италианските медии.

Към задържаните е отправено обвинение за подстрекателство към нелегална имиграция на чужди граждани с фалшиви документи.

Петимата били мозъкът на трафика, чрез който била внасяна по незаконен път работна ръка от Македония за зоните на Ланга и Монферато – там се отглеждат лозя и се правят едни от най-скъпите италлиански вина. Снабдените с фалшиви български документи македонци били наемани от земеделските кооперативи за законна работа в лозята.

Притежаващите наши паспорти македонци обаче ги използвали и за безпроблемно влизане в Италия с цел извършване на най-различни престъпления.

L’attività investigativa è iniziata nel mese di febbraio 2017, quando personale dell’Aliquota Radiomobile della Compagnia di Alba ha proceduto all’arresto in flagranza di reato di due cittadini macedoni responsabili di decine di furti in abitazioni e nei garage, recuperando numerosa refurtiva. I due stranieri sono stati trovati in possesso di documenti di identità della Repubblica Ceca risultati contraffatt

 

Разследването на италианските власти стартирало още през февруари, но завършило на 19 юни с операция с участието на 120 карабинери. 30 души са задържани, а общо 171 са разкрити като притежаващи фалшиви документи. Срещу много от македонските граждани са заведени дела за укриване на крадени вещи, кражби, измами.

Според следователите бандата, организирала трафика, най-напред се снабдявала с фалшиви български документи, след което отивала в съответната италианска служба, за да се сдобие с документ за наемане на работа на работниците от земеделски кооперативи.

След проверките на властите е установено, че 63 на сто от идентифицираните македонски работници притежавали фалшив български документ. Впоследствие властите установили, че с наши лични карта били снабдявани не само сезонни работници, а и хора с престъпно досие от западната ни съседка.