Карабинери разбиха македонска банда за трафик на хора с фалшиви български паспорти

1
201
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Петима македонци са арестувани в рамките на операцията с кодовото име „Македония”, чиято цел е да бъде разбита банда, занимавала с незаконен внос в Италия на македонци и албанци с фалшиви български паспорти. 

Карабинерите на град Алба, Северна Италия под командата на кап. Джакомо Конте и на Прокуратурата на Асти разбиха таен канал, чрез който нелегалните имигранти можело да бъдат наети редовно на работа в провинция Кунео като граждани на ЕС.

Притежаващите български паспорти македонци обаче ги използвали и за безпроблемно влизане в Италия с цел извършване на най-различни престъпления.

Началото на операцията стартира още през февруари 2017 г., когато карабинерите в Алба задържали двама македонци, извършвали серия от кражби по домовете на граждани и в тях били открити фалшиви чешки паспорти. 

Към задържаните в Операция „Македония“ е отправено обвинение за подстрекателство към нелегална имиграция на чужди граждани с фалшиви документи.

Петимата били мозъкът на трафика, чрез който била внасяна по незаконен път работна ръка от Македония за зоните на Ланга и Монферато – там се отглеждат лозя и се правят едни от най-скъпите италиански вина.

Снабдените с фалшиви български документи македонци били наемани от земеделските кооперативи като сезонни работници за законна работа в лозята в периода март – октомври. Това е прекалено дълъг срок за получаване на италианска виза с право на работа и затова българските паспорти гарантирали трика да направи граждани, които не принадлежат към Европейския съюз, към граждани на ЕС. Макар че само македонци и албанци биха се съгласили да работят тази работа, която се заплаща с малко над €300 на месец и което е чиста експлоатация. 

 

Разследването на италианските власти стартирало още през февруари м.г. приключва на 19 юни с операцията „Македония“, в която участвали 120 карабинери. 30 души са задържани, а общо 171 са разкрити като притежаващи фалшиви документи. Срещу много от македонските граждани са заведени дела за укриване на крадени вещи, кражби, измами.

Според следователите бандата, организирала трафика, най-напред се снабдявала с фалшиви български документи, след което отивала в съответната италианска служба, за да се сдобие с документ за наемане на работа на работниците от земеделски кооперативи.

След проверките на властите е установено, че 63% от идентифицираните македонски работници притежавали фалшив български документ. Впоследствие властите установили, че с наши лични карта били снабдявани не само сезонни работници, а и хора с престъпно досие от западната ни съседка.