Как да се предпазим от токов удар

2
215
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Метеоролозите ни предупредиха за задаващото се лошо време и предстоящите гръмотевични бури. С промените в климата през последните години те станаха много по-продължителни и много по-мащабни. Поради тази причина все по-често се случва след всяка буря да има и по-големи щети, не само върху инфраструктурата, но и върху домакинството.

 

Най-често срещаните проблеми в дома следствие на силните гръмотевици са колебанията в тока. Това може да доведе до сериозни проблеми с електрическата мрежа.

 

 

Проблеми следствие от гръмотевичните бури

Токов удар
Пожар
Повреждане на техниката у дома

 

Колебанията на напрежението в електропреносната мрежа може да са сериозен проблем за уреди, които се нуждаят от постоянен ток, за да функционират правилно. Такъв уред е и климатика. За това е важно да съобразите и да имате предвид вашата електропреносна мрежа и качеството на електричеството, което получавате при избора на климатик.

 

На пазара се предлагат климатици, които имат вградена защита при монтиране на места с променливо напрежение на тока, както и такива, които могат да стартират при ниско напрежение.

 

Но как да предпазите дома си, ако се получи токов удар следствие на паднала мълния. Нещо, което се случва често и засяга всички уреди в дома Ви, като е най-опасно за климатика, хладилника и телевизора, защото това са уредите, които винаги са включени в електрическата мрежа.

 

Вследствие на мълнията се получава свръхнапрежение, което се пренася в електрическата, телефонната и дори в информативно-комуникационната мрежа. Не е нужно мълнията да е близо до вас, свръхнапрежението се пренася дори на големи разстояния. Достигайки до електрическа мрежа на сградата свръхнапрежението предизвиква пикова вълна като цялата енергия се концентрира върху крайната точка или казано по друг начин върху контакта или разклонителя. Под въздействие на този концентриран пик на свръхнапрежението се повреждат и уредите, които са свързани директо с мрежата. Ако имате разклонител може би ще успеете да спасите част от уредите си, защото ако той има защита ще улови този пик и няма да му позволи да достигне до гнездата и до уредите.

 

 

Има няколко начина, по които може да се предпазим от мълниите:

Чрез гръмоотвод
Чрез устройства за свръхнапрежение (те не позволяват ток с прекомерно напрежение да достигне до уредите Ви)
Чрез UPS (ако често имате проблеми с „качеството“ на електричеството то е добре да се замислите за UPS.)
Чрез застраховка (важно е да сключвате застраховка, която покрива щети върху домакинските уреди, все пак инвестирали сте много средства в дома си, защо да не ги защитите)
Чрез катодни отводители
Чрез аварийни батерии, които ще Ви дадат време да изключите правилно уредите си
Чрез автоматичен прекъсвач (повечето нови жилища имат такъв, но е важно да проверите дали вашия дом има, ако няма е добре да монтирате такъв в таблото с електрическите прекъсвачи)

 

 

Ето няколко съвета какво да направим:

Изключете уредите, които най-силно се влияят от пренапрежението на мрежата като телевизор, компютър, климатик,
След като бурята отмине изчакайте и не ги включвайте веднага, проблемите с напрежението могат да се появят дори и след това, за това не включвайте уредите щом бурята се отдалечи.
Ако стане инцидент имайте предвид, че електричеството се движи през всички материи, които са проводници, за това внимавайте с металните уреди, с водата. Стойте на безопасно разстояние до отстраняване на повредата.

 

 

Автоматичен рестарт на климатика

Всички модерни климатици имат автоматичен рестарт при прекъсване на електричеството. Автоматичният рестарт запазва вашите настройки и го включва на режима, на който е работел преди спиране на електропедаването.