Нигерия укроти и победи елегантно непримиримите исландци | Temaonline.bg

1
219
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

РУСИЯ 2018
Нигерия укроти и победи елегантно непримиримите исландци
„Победата на „суперорлите“ дава шанс на Аржентина да постигне нещо в група, ако победи в последния мач

22 Юни 2018 23:57
0

принтирай

|

текст

Нигерия записа първи успех на Мондиал 2018 с комфортната победа от 2:0 над Исландия в мач от група D.

“Суперорлите“ се наложиха с  двете попадения за африканците вкара Ахмед Муса.

Този резултат завърза допълнително борбата в групата, като второто място ще се реши в последния кръг. Напред със сигурност продължава съставът на Хърватия, който е с шест точки. След днешния резултат втори е Нигерия с три, а Исландия и Аржентина са на последните две позиции.

В последния кръг от груповата фаза един срещу друг се изправят Аржентина срещу Нигерия и Хърватия срещу Исландия.

Това бе шести успех за Нигерия на световни първенства, като всички те са дошли срещу съперници от Европа. Единият от тях е от 1994 година срещу България в САЩ.

Ахмед Муса пък се превърна в най-резултатния нигериец на Мондиали. След днешните си две попадения той вече има четири гола с фланелката на своя национален тим. Единствено Роже Мила и Асамоа Гиан са африканските играчи, които имат повече голове от него. 

 

Мачът започна с няколко бързи атаки на исландците, завършили с удари на Гилфи Сигурдсон, който в третата минута изпълни добър пряк свободен удар, но Франсис Узохо спаси. Две минути по-късно исландците организираха добра контраатака, при която отново Сигурдсон получи възможност да стреля.

Ударът му от границата на наказателното поле обаче не затрудни 19-годишния вратар на Нигерия.Нигерийците бързо изравниха играта и дори наложиха лек териториален превес.Африканският отбор разчиташе изцяло на центрирания по фланговете, които бяха обречени срещу високите бранители на съперника. Исландците чакаха възможности за контраатаки, но освен Сигурдсон нямаше кой да даде точен и навременен пас в последната третина.

Едва в края на полувреме се стигна до някакво раздвижване. Исландците отправиха поредица опасни центрирания. При първите две куп играчи се разминаха за малко с топката, а при третото Йон Дади Бодварсон стреля неточно с глава.

Първото полувреме завърши с осем удара, като всеки един от тях беше на исландски играч.

Всичко обаче се промени през втората част. Четири минути след почивката Виктор Моузес напредна по десния фланг и центрира, а Ахмед Муса отбеляза брилянтен гол. Нападателят на „Лестър“ овладя топката с първото си докосване, а с второ не остави шансове на вратаря с мощен шут под гредата
 

След отбелязването на гола Муса изрита неволно Рагнар Сигурдсон с коляно в главата. В следващите няколко минути играта беше прекъсната, за да бъде оказана медицинска помощ на защитника. Той се завърна в игра, но все пак беше заменен десетина минути по-късно.

Нигерия пое пълен контрол върху мача и започва да обсипва с удари вратата на Исландия. Халдорсон се намеси решително в 57-ата минута, за да спаси рокиширал далечен шут на Ндиди. В 74-ата минута и гредата спаси исландците след шут на Муса.Няколко секунди и по-късно нигерийците все пак стигнаха до второ попадение. След 60-метров пас по левия фланг Муса надбяга Кари Арнасон, излъга вратаря Халдорсон и спокойно прати топката във вратата.
 

Големият грешник за Исландия беше Гилфи Сигурдсон, който в 80′ изпусна дузпа, която можеше да даде шанс на малката островна държава да стигне поне до равен. В края на мача пък сам срещу вратаря излезе Финбогасон.