Ердоган с убедителна победа на извънредните избори в Турция

1
161
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Реджеп Таип Ердоган постигна поредната си убедителна победа на извънредните избори, които се проведоха в неделния ден в Турция. Настоящият президент получи 52,5% от вота, сочат данните изнесени от избирателната комисия късно снощи.

При 99,2% обработени протоколи, Ердоган има над 26 млн. гласа. Основният опонент на настоящия президент бе Мухарем Индже. Той събра 30,7% от гласовете. Избирателната активност бе 86,6%, предава “Hurryet”. Рекордният интерес към вота даде повод на получилия нов мандат държавен глава да заяви, че изборът е показателен за това как “Турция може да даде урок по демокрация на света”. Общо пет партии ще влязат в новия парламент. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган взе 42,5% от гласовете. Това означава 293 места в парламента.

Едно от основните следствия от победата на Ердоган е промяната в държавното устройство на Турция. Държавният глава ще стартира процедура за преминаването от парламентарна към президентска република, което бе един от основните акценти в предизборната му кампания.