Народната певица Румяна Попова разкри 30-годишно предсказание на Ванга: Това ли е мъжът, който ще оправи България?

1
225
Добави коментар

Румяна Попова завършва с отличие музикалното училище в село Широка лъка, специалност „Народно пеене“, а след това и Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Там се дипломира като музикален педагог. След това прави успешна кариера като изпълнител на народни песни. Вече е готова с песните от новия си албум „Любов голема“. Руми е избрана за лице на предстоящия фестивал „Фолклорна магия“, който започва в Банско на 29 юни.

– Здравей, Румяна, подготовката за фолклорния фестивал в Банско върви с пълна сила и явно интересът е огромен. Доколко народната музика успява да се пребори с чалгата в музикалния живот, а и в душата на българина?

– Имаше период, в който чалгата доминираше над всички видове музика, но за щастие този етап върви към своя край. Народът все повече се връща към българските си корени и към традиционния фолклор. А нашата родна музика е истинско неизползвано богатство!

– Не си ли мислила да подготвиш народна песен, може би с по-модерен аранжимент, с която България да се представи на „Евровизия“, а защо не и да спечели?

– Това е страхотна идея, но мисля, че „Евровизия“ е фестивал за по-млади хора. Прави ми впечатление, че напоследък българите ходим на „Евровизия“ и пеем на английски. А сърби и гърци си пеят на техните си езици и се гордеят с това. Вярвам, че наша народна песен може да спечели „Евровизия“, ако бъде поднесена с модерна визия и говори на езика на младите хора. Разбира се, без да се заглушава традицията. Имам идея да направя нещо подобно, но проектът е в начален етап.

– Какво да очакват ценителите на народната музика от фестивала в Банско? Издай някоя тайна за читателите на „България днес“!

– В моята песен, която ще бъде химн на фестивала, съм вплела имената на някои от ярките исторически личности на Банско, защото това е град с традиции и славно минало. Знае, се че там е роден големият наш възрожденец Паисий Хилендарски. Оттам е обичаният от всички поет Никола Вапцаров. Вярвам, че този фолклорен празник ще стане традиционен и ще привлича все повече хора.

– Как беше избрана за лице на фестивала в Банско?

– Много отдавна искам да направя песен за Банско, защото това е едно от любимите ми места в България. Обичам да ходя там още преди да се превърне в модерен курорт. Привличат ме планината, мирисът на гора и усещането за нещо българско и родно. Затова помолих поетесата Катя Кирянова да напише текста на песента „Банско е магия“. Тя се справи блестящо. Но аз дълго време се лутах, преди да намеря човека, който да напише музиката за тази толкова специална за мен песен. Но ето че той се появи – името му е Сашко Велков. Той успя да извае музика, която най-точно пасва на усещането ми за Банско. Песента беше завършена точно по времето, когато вървеше организацията на фестивала. И сякаш дойде по поръчка! Гордея се, че песента ми ще бъде химн на това прекрасно събитие.

– Нека те върна малко назад в твоята кариера, която минава и през Швейцария. Това е една нетрадиционна дестинация, когато става дума за българска народна музика. Как се стигна до поканата да работиш там?

– Това се случи преди около 20 години, когато България беше парализирана от жестока криза и още не можеше да се пътува в чужбина без визи. Поканиха ме мои колеги музиканти, които вече имаха ангажименти в Швейцария. Започнах да пея в заведения, които се посещават предимно от емигранти от Балканите – сърби, македонци, гърци, хървати…
Преди това в България работех като преподавател по музика срещу 150 лв. месечна заплата, което е обидно малко. Когато в Швейцария ме питаха колко са ми плащали в собствената ми родина, не можеха да повярват. Чудеха се: Как така толкова малко? Или това е възнаграждението за един ден? Но истината е, че в България ситуацията тогава беше много, много тежка.

– Какво знаеха в Швейцария за нашата страна?

– Знаеха само за Христо Стоичков. Иначе България и Швейцария си приличат. На мен Алпите много ми напомнят за Родопите, където съм учила народно пеене. Разликата е, че Швейцария се управлява правилно, а България – не.

– Как се развиха нещата след одисеята в Швейцария?

– Работех там с деветмесечна работна виза и след това се прибирах за известно време в България. С част от спестените пари реших да запиша албум с народни песни. Исках да оставя нещо след себе си, тогава нямах амбиции да правя музикална кариера. Отново бях започнала работа като преподавател. Но дебютният ми албум „Магия от Македония“ имаше голям успех. Моите продуценти веднага ми възложиха да започна работа по нов проект. И така, малко на шега, се започна…

– В музикалния фонд на Калифорнийския университет се съхраняват записи от твоя албум „Песен моя македонска“, как твоите песни стигнаха до Щатите?

– Имах концерти в САЩ, но не в Калифорния, а в Алабама и Атланта. Как мои записи са стигнали до университета в Калифорния не знам със сигурност. Просто ме уведомиха за това. Предполагам, че в техния музикален фонд са събирани образци от традиционни фолклорни музики от цял свят.

– В Югозападния край на България, за който ти най-много обичаш да пееш, са живели две от светиците на народа – пророчицата Ванга и Преподобна Стойна. Споделяла си, че обичаш да ходиш на Рупите, където е храмът на Ванга, какво е усещането, когато отиваш там?

– Енергията на Рупите край храма на Ванга е толкова силна, че те кара да настръхнеш! Има нещо много специално и магнетично на това място. Край храма на Ванга се зареждам с нови сили и вдъхновение.

– Имала ли си личен досег с Ванга?

– Личен не, но ще ви разкажа нещо любопитно. Майка ми пази едно интервю с Ванга, отпечатано във вестник от 90-те години. Преди около 30 години пророчицата казва така: „България ще тръгне напред, когато властта поеме човек, който сега е още момче“. Сметката показва, че сега този младеж се е превърнал в мъж на около 40 години. Дано скоро удари неговият час, защото всичко, което Ванга е предсказала, в един момент се е сбъдвало.

– Накрая нека да те върна към предстоящия фестивал в Банско, какво е предвидено за победителя в конкурсната програма?

– Победителят ще запише песен в радио Благоевград и ще получи правото безплатно да заснеме клип.
По време на фестивала всяка вечер ще има рецитали на оркестри и народни изпълнители и конкурсна програма. Надяваме се в бъдеще фестивалът да стане международен и да ни гостуват музиканти от съседни балкански страни.

loading…