Съветът на Европа с важни решения по отношение на миграцията

1
194
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На 28 юни Европейският съвет прие заключения относно миграцията, сигурността и отбраната, работните места, растежа и конкурентоспособността, иновациите и цифровите технологии, както и относно други въпроси. Първата част от форума продължи около 10 часа, а днес финалното заседание продължава с въпроси, свързани с Брекзит и Еврозоната.

Планира се финансово подпомагане на държави-членки, явяващи се външна граница на ЕС, най-вече Средиземноморските страни, които са обект на най-голям натиск, тъй като представляват своеобразен вход в Съюза за мигрантите от Африка. На доброволен принцип държавите ще разкриват специализирани “контролирани центрове”, където ще се разграничават бежанците от незаконните имигранти.

Страните членки ще трябва да ограничат вътрешната миграция на мигрантите. Те няма да имат право да избират от коя държава да получат политическо убежище. Разпределението на бежанците ще става на доброволен принцип, но европейските страни ще трябва да въдворят ред по отношение на приетите чужденци.

Лидерите на ЕС се споразумяха още да удължат санкциите срещу Русия, свързани с Крим, с шест месеца – до края на януари 2019 г.