Тайната на дълголетието е в чревната микрофлора

1
152
Добави коментар
stupid
stupid

Както се казва ние сме това, което ядем. Науката казва, че ние сме това, което ядат бактериите в нашия чревен тракт и това може да окаже влияние върху нашето здраве. Учените от университета Макгил са хранели плодни мухи с комбинация от пробиотици и билкова добавка, наречена Трифала (Triphala) и успели да удължат живота на мухите с 60% и да ги предпазят от хронични заболявания, свързани със стареенето.

 

Изследването добавя нови доказателства за влиянието на чревната микрофлора върху здравето. Учените са включили синбиотик от пробиотици с добавка богата на полифенол в храната на плодови мухи.

 

Мухите, хранени със синбиотик, са били на възраст 66 дни – 26 дни повече от тези без добавка. Те също така са показвли намалени признаци на стареене, като например увеличаване на инсулиновата резистентност, възпаление и оксидативен стрес.

 

„Пробиотиците драстично променят архитектурата на чревната микрофлора не само в нейния състав, но и по отношение на това как хранителните продукти, които ядем, се метаболизират“, казва Сатая Пракаш, професор по биомедицинско инженерство“ – катедра „Медицина“ на Макгил и старши автор на изследването. Плодовата муха е забележително подобна на тази на бозайниците с около 70% сходство по отношение на биохимичните си пътища, което я прави добър индикатор за това, което ще се случи при хората, добавя Пракаш. Ефектите при хората вероятно не биха били толкова драматични, но резултатите ни категорично предполагат, че диетата, включваща специално Трифала заедно с тези пробиотици, ще насърчи дълъг и здравословен живот.

 

Авторите казват също, че откритията могат да се обяснят с двупосочна комуникационна система между микроорганизмите, намиращи се в стомашно-чревния тракт и мозъка.

 

Билковата добавка , използвана в изследването, Трифала,  е препарат, направен от комбинация от трите плода – амалаки (Emblica Officinalis), бибитаки (Terminalia belerica) и харитаки (Terminalia chebula) и се използва в Аюрведа (традиционна индийска медицина).

 

Предвид широките физиологични ефекти на тази формула, показани в изследванията с плодовата муха, професор Пракаш се надява, че тя може да има интересни приложения при редица човешки разстройства като диабет, затлъстяване, невродегенерация, хронично възпаление, депресия, синдром на раздразнените черва и дори рак.