Президентът на Украйна Петро Порошенко пристигна на посещение в Белград

1
178
Добави коментар

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде днес домакин на президента на Украйна Петро Порошенко по време на официалното му посещение в Сърбия, съобщават белградските издания. Порошенко пристигна снощи в Белград, където на летището бе посрещнат от министъра за европейска интеграция Ядранка Йоксимович, съобщава в. „Данас“.

Президентът на Украйна ще се срещне днес със сръбския държавен глава и ще участва в бизнес форум Сърбия – Украйна. С украинския президент ще разговарят и премиерът Ана Бърнабич и председателката на сръбската Скупщина Мая Гойкович. Патриархът на Сръбската православна църква Ириней продължава да смята, че сега не е времето за посещение на папа Франциск в Сърбия, докато сръбският външен министър Ивица Дачич смята, че това посещение би било от полза, пише вестник „Блиц“.

Ириней посочва за „Блиц“, че по време на срещата му неотдавна с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, който бе на посещение в Сърбия, не е станало дума за посещение на папа Франциск в Сърбия.

В началото на годината сръбският патриарх Ириней заяви, че не е време за посещение на папа Франциск заради всичко, което се случи в миналото и заради огромния брой прогонени от Хърватия, голяма част от народа е против това. Според външния министър Ивица Дачич посещение на папата би било в интерес на Сърбия, особено в контекста на непризнаването на Косово. Трудно в бъдеще ще има някой папа, който да има повече разбиране към нас от папа Франциск, заявил Дачич пред вестник „Блиц“.