Как и кога подсладената вода може да бъде и полезна за тялото

1
128
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Широко разпространеното схващане гласи, че консумацията на захар е вредна. Вредни обаче се оказват предимно преработените храни, съдържащи преработена захар. Чистата подсладена вода е често избирано от спортисти питие, тъй като има редица положителни ефекти.

Захарта не е задължително вредна!

Според законите на здравословното хранене, важен е балансът. Изключването на захарта от диетата Ви е също толкова вредно, колкото и прекомерната й употреба. Според нутриционистите, около 10% от дневния калорием прием трябва да идва от захари, пише “Brightside”.

Именно захарта дава бърз и силен енергиен тласък на организма, а той понякога ни е нужен. Вместо да посягате към шоколада и вафлите обаче, просто добавете сукроза (захароза) към чашата си с вода. По този начин тя ще бъде по-бързо и лесно възприета и обработена от тялото Ви.

Запомнете обаче, че водата, подсладена със захароза, се различава много от подсладените напитки на пазара. Причината е в изобилието от добавени преработени съставки в тези питиета. Те съдържат оцветители, кофеин, изкуствени ароматизатори и могат да раздразнят стомаха, докато подсладената вода се усвоява напълно, без да дразни стомашно-чревния тракт.

Кога да пием подсладена вода?

Имя редица ситуации, в които специалистите препоръчват приема на подсладена вода: – Преди, по време на и след тренировка; – По време на силно натоварващи дейности – катерене, походи, каране на кънки, ски или колело и др.; – Когато паузата между храненията Ви е твърде голяма; – Когато се нуждаете от бързо енергизиране.

Препоръчителен прием:

Все пак със захарта не бива да се прекалява. Ето какви дози препоръчват специалистите: – При високонатоварващи занимания препоръчителната доза е около 7 супени лъжици захар на час или около 1,5 супени лъжици на чаша вода; – При нормални тренировки намалете това количество наполовина; – Ако просто се нуждаете от малко прилив на енергия, препоръчителната доза е от максимум 2 чаени лъжички на чаша вода.