Отиде си историкът Божидар Димитров

1
511
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Дългогодишният директор на Националния исторически музей, автор на книги и тв водещ почина внезапно на 72-годишна възраст (видео)

Божидар Димитров, дългогодишен директор на Националния исторически музей (НИМ), тв водещ и автор на десетки книги, посветени на българската история, почина на 72-годишна възраст в неделя.

Внезапната кончина на историка съвпаднала с рождения ден на дъщеря му Мария, която трябвало да вземе родителите си, за да празнуват заедно.

„Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон“, написа във „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов. 

Виж още: Божидар Димитров уточни кое е бутафория

В първия му кабинет (2009-2013) Димитров, бивш член и активист на БСП, бе за кратко министър без портфейл и отговаряше за българите в чужбина, след като беше избран за депутат от ГЕРБ.

Роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, той е завършил история и археология в СУ „Климент Охридски“.

Виж още: Божидар Димитров: Долу ръцете от Благо Джизъса

За директор на НИМ е назначен през 1994-та, но четири години по-късно договорът му е прекратен от тогавашната синя министърка на културата Емма Москова, след като историкът влиза в конфликт с тогавашния президент Петър Стоянов, който връща черновата на „История славянобългарска“ в Зографския манастир.

Три години по-късно след конкурс Димитров отново застава начело на НИМ и заема поста в продължение на близо 20 години. Излезе в пенсия едва миналия септември, а на мястото му, след конкурс, застана археоложката доц. Бони Петрунова.

Виж още: Божидар Димитров: Докато има ракия, България е непобедима

През март той учреди Български надпартиен съюз „Кан Кубрат“ като неправителствена организация, чиято декларирана цел е България да стане президентска република. Формацията обаче получи отказ да бъде регистрирана.

Като член на БСП е бил кандидат-депутат на два пъти, през 1997 и 2001 г., както и общински съветник в Столичния общински съвет. Подкрепя Бойко Борисов още от кандидатирането му за кмет на София през 2005 г.

Виж още: Шаманът, който предпочиташе да се нарича историк

„Аз не бях доносник, а разузнавач. Работих за интересите на България“, обяснява той агентурното си минало в някогашната Държавна сигурност, описано в мемоарната книга „За кожата на едно ченге“.

Освен автор на документални сборници като „Българската християнска цивилизация“, „Истинската история на Освобождението (1860-1878)“, „12 мита в българската история“ и „10 лъжи на македонизма“, е водещ и на телевизионните предавания „Памет българска“ по БНТ (2002-2012) и „Историята… с Божидар Димитров“ по Тв+ (от 2013 г.).

Сред темите, които е коментирал, са бежанската вълна към Европа, анексирането на Крим от Русия и турското робство.

Същевременно беше противоречива личност – още от скандалното си интервю за в. „Нощен труд“ през 90-те – и предизвикваше разнопосочни реакции със своите нетактични изявления и пиперлив език, които често му намираха място в „Господари на ефира“.