Carlsberg пуска безалкохолна бира Birell на българския пазар

3
543
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

[Карлсберг България]

България и Полша са двата пазара, на които ще се тества марката безалкохолна бира на Carlsberg – Birell. След пилотното представяне тази година през 2019 ще започнат продажби на пивото и в други държави.

„Продуктът е отговор на засилващата се тенденция към здравословен начин на живот, изразена особено ясно сред младите хора“, съобщи на пресконференция Теодор Несторов, маркетинг директор на „Карлсберг България“.

В две разновидности

Бирата, която се произвежда в завод на Carlsberg във Франция, ще се предлага в две разновидности – Birell Pilsner – светла (лагер), и Birell Belgian Wit – белгийска пшенична. Вкусовете са избрани след потребителско проучване, направено в петте най-развити пазара за безалкохолно пиво: Германия, Франция, Швеция, Швейцария и Полша, уточни Радостина Гарибска, бранд мениджър на Birell.

Напитката ще се предлага във всички канали за дистрибуция на препоръчителна цена от 1.29 лв. за кен от 500 мл, съобщиха от българската компания. Глобалната комуникация за марката е разработена изцяло от българския екип на „Карлсберг България“ и от агенция „Ноубъл Графикс“. Телевизионният клип ще се ползва от всички пазари, на които ще присъства Birell.

„Големите бирени компании имат безалкохолна бира в своето портфолио. Разликата е, че за някои от тях това е допълнителен продукт към и под основните им марки. Ние прилагаме различен подход – Birell е отделен бранд, насочен към млади хора, към хора на действието, които водят активен и здравословен начин на живот. Нашата цел е да дадем на потребителите повече възможности за осъзнат избор, а не просто напитка, която замества алкохолната в определени ситуации, като шофиране например“, обобщи Теодор Несторов.

С 38% ръст

„За последните десет години продажбите на безалкохолни бири по света отбелязват над 90% ръст в обем, но у нас тази категория почти не съществува. Тя държи по-малко от един процент от целия пазар на бира в страната“, съобщи Теодор Несторов. За сравнение – по данни на Съюза на пивоварите в България през миналата година са продадени общо 5.470 млн. хектолитра бира.

В „Карлсберг груп“ ръстът в обем на безалкохолните бири през първото тримесечие на 2018 г. е 23% (сравнено със същия период на предходната година), показва финансовият доклад на компанията, публикуван на 1 май. В България този сегмент се развива с още по-големи темпове. По данни на агенция Nielsen за първите пет месеца на годината продадените количества безалкохолно пиво са нараснали с 38% спрямо същия период на 2017 г.

Без акциз

На българския пазар не липсват предложения за безалкохолна бира – „Каменица Безалкохолна“, Zagorka Maxx 0.0%, Heineken 0.0, Erdinger, Budweiser, Corona, Beck’s Blue, Krombacher, Clausthaler, Bitburger и др.

Факт е, че трендът за чист и здравословен живот (clean living) в последните години доведе до спад на продажбите на алкохолни напитки и в САЩ, и в Европа, което принуждава пивоварите да търсят нови полета за изява. Не е тайна обаче, че производителите имат още един стимул да развиват сегмента на „0-процентовия алкохол“ – безалкохолната бира генерира повече приходи, защото заради липсата на алкохол за нея не се плаща акциз.

По данни на Агенция „Митници“ постъпленията от акциз за бира през 2017 г. са 79.376 млн. лв. Като цяло пазарът на бира в страната бележи ръст от 3.7% в обем за първите пет месеца на година, показват данните на Nielsen.