Сирийските бунтовници сложиха оръжие в провинция Дараа

1
143
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВОЙНАТА В СИРИЯ
Сирийските бунтовници сложиха оръжие в провинция Дараа
Армията на Асад установи контрол върху главния граничен контролно-пропускателен пункт Насиб

07 Юли 2018 17:43
0

принтирай

|

текст

Лидерите на въоръжената опозиция в сирийската провинция Дераа се съгласиха да сложат оръжието си и да прекратят огъня срещу правителствените войски – съобщи  Министерството на отбраната на Русия. 

В результат на преговори, проведени с посредничеството на руския Център за примирие са били постигнати още няколко споразуминия. В частност враждуващите страни са се споразумяли да прекратят бойните действия,  да бъде регулиран статута на въоръжените бойци на бунтовниците и да започне процедура по сдаване на тежкото и средно въоръжение във всички население пунктове в провинцията, които досега бяха под контрола на бунтовниците. Онези въоръжени бойци, които не искат  да приемат новия статут могат да се евакуират заедно със семействата си в провинция Идлоб. 

Заедно с това са разрешение и проблемите около възстановяването на работата на административните служби в населените пунктове, контролирани изцяло от правителствените войски и за завръщане на бежанците от границата със съседна Йордания. 

 

Също днес правителствените войски установиха контрол върху главния граничен контролно-пропускателен пункт Насиб, като издигнаха сирийското знаме над пункта, предава РИА Новости.Това е станало благодарение на успешните преговори с опозиционните бунтовнически формирования. Сили на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“ правят опити да атакуват правителствените сили, разположени на пункта с миномети и голямокалибрени картечници..Правителствените сили разполагат тежка бойна техника за отбрана на пункта.