Хазартен шеф търгува с мъртъвци :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник,…

1
266
Добави коментар

Григор Господинов потъпква закона, урежда с лиценз наследниците на убития Коста Николов-Миджурина

Хазартният бизнес на разстреляния в началото на юни в Слънчев бряг Коста Николов-Миджурина изненадващо процъфтява. Между траура и шока от показното убийство дъщерята на жертвата Свилена Николова скоростно е успяла скандално да придобие лиценза на фирмата на баща си, без да има право на това. Потъпкването на два закона е извършено с прякото участие на чиновника Григор Господинов. Той е директор на дирекцията към Държавната комисия по хазарта (ДКХ), която раздава лицензи.

Прокуратурата е сезирана по случая и се е заела с разследване, което може да вземе главата и на новоизбраната шефка на ДКХ Мария Филипова. Нейният подпис също стои под разрешението за прехвърляне на лиценз, което е в разрез с член 35, ал. 1, т. 3 от Закона за хазарта и е направено въпреки отказа на Агенцията по вписванията да впише в Търговския регистър промените в партидата на ЕТ „Коста Алексиев Николов – КАН“. Любопитното е, че заявлението до Агенцията е подадено 5 дена след разстрела на Миджурина от адвокатка, която представлява опечалената дъщеря на жертвата.

Според закона за хазарта при смърт на физическо лице наследниците не могат да черпят права от лиценза и той се прекратява. Това обаче е подминато от Григор Господинов и в друг случай, което вече показва, че едва ли става дума за непознаване на материята, а за лобистки интереси, свързани най-вероятно с лично облагодетелстване, коментират юристи. Абсолютно идентична е ситуацията въпреки забраните в закона в случая с ЕТ „Старт–н- Александър Атанасов“ от Монтана.

Вместо да бъде прекратен със смъртта на физическото лице, лицензът е прехвърлен на Даниела Атанасова. И в двата случая държавата е ощетена с около общо 10 000 лева, защото приблизително толкова е разликата в таксите за различните промени.

Директорът на дирекция „Лицензи, игрално и комуникативно оборудване, информационни системи и анализи“ към ДКХ Григор Господинов би трябвало да познава отлично Закона за хазарта, както и в какви случаи се дават и прекратяват лицензи. Въпросът е каква е причината да подведе цялата комисия и съучастничка ли му е неговата новоназначена шефка. Основателните съмнения за търговия с лицензите на мъртъвци и корупционни практики може да доведат до сериозни катаклизми в Комисията, смятат наблюдатели на процесите.

Коментар на адв. Йордан Димитров

Явно има нещо гнило в хазарта! Направихме справка по изнесената от колегите информация. Действително на 12.06.2018г. е депозирано искане от ЕТ „Коста Алексиев Николов – КАН“/фирма на убития в Слънчев бряг хазартен бос/. На 14.06.2018г. председателката е подписала предложение за промени в лиценза. Обаче Търговския регистър още към тази дата не е вписал промените. Става още по интересно, тъй като на датата на която ДКХ взима решение – 15.06.2018г. и вписва ЕТ „Коста Алексиев Николов – КАН – Свилена Костова Николова“ в лиценза е издаден ОТКАЗ от Агенция по вписванията и така описан едноличен търговец няма. Според Закона за хазарта при смърт на едноличния търговец лицензът се прекратява и не може да се прехвърля.

Фактите говорят сами за себе си. Очевадно е или неразбиране на закона от страна на новата шефка на ДКХ и приближеният й директор – Григор Господинов или закононарушенията са водени от други „стимули“. Открити въпроси за ръководството на МФ и право-охранителните органи…

Cross.bg