Технически въпроси при механичните часовниците – Chasovnici-bg.com

2
154
Добави коментар

Технически въпроси при механичните часовниците

При употребата на часовник, било то механичен или кварцов, у потребителя често възникват различни въпроси, свързани с техническата работа на часовника.
Въпреки, че много от тях са доста издържливи, все пак автоматични часовници са по-фини и в по-голяма степен са предмет на разнообразни ежедневни напрежения, магнетизъм и др. По-долу са дадени отговори на най-често съобщаваните проблеми с механични часовници:
Изпуснах часовника си и сега той не работи.
Когато часовникът е изпуснат, внезапният удар може да доведе до счупване на ос на едно или повече колела. Най-често балансът се счупва. Елементите на баланса трябва да бъдат подменени заедно с извършване на пълна инспекция и профилактика на механичния часовник.
Автоматичният ми (механичен) часовник спира, след като го сваля от ръката.
Това е типично събитие за автоматичен часовник и може да е индикатор за няколко проблема. Автоматичният или самонавиващ се часовник изисква определено количество физическа активност на ползвателя, за да се навие напълно. Ако потребителят не е достатъчно активен, часовникът не получава достатъчно мощност, за да работи продължително. В редки случаи може да се окаже, че главната пружина е износена, което понякога се случва след няколко години. Това се коригира, като се замени тази захранваща част и се извърши цялостна поддръжка.
Часовникът ми работи много години, а сега изостава и спира? Защо часовникът изостава, избързва или спира?
Механичният часовник е фино настроена мини машина. Подобно на двигателя на автомобила, смазочните материали трябва периодично да се сменят, обикновено на всеки 3-5 години, за да се поддържат оптимални резултати. Пълната профилактика в рамките на споменатия период трябва да коригира това.
Часовникът ми много избързва
Това може да стане по няколко причини. С течение на времето, вътрешните масла в механизма на часовника могат да попаднат в пружината и да я накарат да се слепи. Изпускането на часовника, също може да е причина за разцентроване на пружината. Също така, часовникът може да е бил изложен на магнитно поле и да бъде магнетизиран.
Сложих автоматичния си часовник на ръката си, но изостава.
Автоматичните часовници трябва да се навиват стартово преди носене. За да стартирате часовника, може ръчно да го навиете от короната (ако има такава функция) или да носите часовника достатъчно дълго време, за да се навие захранващата пружина на механизма. Когато се носят редовно, повечето автоматични часовници трябва да работят нормално и да продължат да работят поне 36 часа, след като са били свалени от китката. Ако часовникът е напълно навит и все още изостава, това е индикатор, че той се нуждае от профилактика. Повечето производители на автоматични часовници препоръчват това приблизително на всеки 4 до 5 години в зависимост от степента на употреба, съответно износване.

Когато навивам часовника си, той не спира да се навива
Това може да се случи при механичните часовници с ръчно навиване и индикира, че основната пружина е счупена. В този случай тя трябва да се подмени и да се направи основна профилактика.
Стъклото на часовника ми се замъглява и не виждам циферблата.
Вътрешните уплътнения, които правят водоустойчив даден часовник, може да се нуждаят от подмяна или часовникът може да е бил изложен на влага, докато короната не е била правилно затворена. Короната, стъклото и уплътнението на задния капак трябва да се подменят в съответствие с пълната поддръжка. Ако часовникът е започнал да пропуска влага, трябва да се обслужи възможно най-скоро, за да се избегнат повреди на вътрешни компоненти. Важно е за ползвателите на водоустойчиви часовници да бъдат наясно, че водоустойчивостта не е постоянна характеристика и изисква редовно периодично обслужване, което да я поддържа.
Датата на часовника ми се променя на обяд
Календарът се променя на обяд.
Датата на всеки часовник е проектирана да се сменя в 12 часа през нощта. Ако това се случва на обяд, не означава, че има повреда, а че часовникът не е правилно настроен. В този случай превъртете ръчно стрелките на часовника с 12 часа.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Google