Силиконът в часовникарството и механизмите – Chasovnici-bg.com

2
347
Добави коментар

Силиконът в часовникарството и механизмите

Силиконът има много, много предимства в производството на часовници: антимагнетизъм, дълъг живот, устойчивост на температури, не се нуждае от смазване на частите, направени от него. Въпреки това, поради трудния за производство и крехък характер на силикона, пружините, изработени от материала, обикновено се използват изключително в часовници от по-висок клас. На световното изложение Baselworld 2017, Tissot представи модела си Tissot Ballade със силиконова пружина и механизъм Powermatic 80, сертифициран от COSC. Необичайна и същевременно добра новина за потребителите, които ще могат да се възползват от тази иновативна технология в часовници от ранга на Tissot, при това на цена по-малко от хиляда долара.

Антимагнитните часовници не са новост за Tissot. През 30-те години те създават един от първите такива часовници Tissot Antimagnetique. Оттогава насам използват антимагнитни компоненти в часовниците си, така че следващата естествена стъпка ще бъде силиконът. Това не е изненадващо. Изненадваща е цената.
На разположение от колекцията Tissot Ballade са седем модела. Всички корпуси са от стомана с безел в стил Clous de Paris. Както мъжките, така и дамските часовници ще бъдат представени от двуцветни модели с розово злато и жълто злато, като жълтото злато е съчетано с метална стоманена верижка в два тона, а розовото злато – с кафява кожена каишка за мъжете и бяла кожена каишка за дамите. Часовници с изцяло стоманени корпус и верижка също са налични и за двата пола. Всеки часовник има прозорец за дата, показан на позиция 3 часа. Моделите Tissot Ballade са водоустойчиви до 50 метра и всички са снабдени със стъкло от сапфирен кристал и прозрачен заден капак, който демонстрира движението на механизма.
Tissot калибър C07.811 Si, или по-често известен като Powermatic 80, бие при ниска честота 21,600VpH и представлява силно модифицирана версия на калибър ETA 2824. Макар този механизъм да е използван от вече 4 години, Tissot Ballade носи някои усъвършенствани компоненти. Числото „80“ в името идва от огромния 80-часов резерв на мощността в сравнение с 38 часа на основния базов механизъм на ЕТА. По-дългите резерви на мощност могат да бъдат постигнати по няколко начина, като например забавяне на механизма, както направи Tissot от 4Hz в ETA до 3Hz. Загрижеността, че това означава засягане на точността, се оказва неоснователна, очевидно, тъй като те са и сертифицирани хронометри, което пък означава, че са точни до -4 / + 6 секунди на ден. Всеки сертифициран от COSC часовник Powermatic 80, включен в колекцията Tissot Ballade, също така е снабден със силиконова пружина, което го прави едно неконвенционално и сигурно невиждано преди това явление за часовник в този ценови диапазон. Защо това е важно? Това донася недостъпните до този момент технологии на достъпен пазар. Swatch Group, част от която е марката Tissot, определено разполага с ресурсите, оборудването и каналите, за да произведе пружини от силикон, да ги вложи в достъпни механизми, но с по-висококачествени компоненти и да достигне до повече ентусиасти потребители. Тъй като Tissot е един от най-големите производители на часовници в Швейцария, това може да отвори много врати за индустрията. С 80-часов резерв на мощност и силиконова пружина, ще бъде трудно да се намерят същите характеристики в други часовници от този ценови диапазон. Цените на часовници Tissot от серията Ballade Powermatic 80 COSC варира от $ 925 за моделите със стоманен корпус и кожена каишка и $ 1075 за двуцветните изцяло стоманени модели, комбинирани със злато.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Google