Франция на финал | Temaonline.bg

2
125
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Франция се класира за финала на световното първенство след минимална победа с 1:0 над Белгия.

„Петлите“ надхитриха талантливия белгийски тим и с много ефективна игра стигнаха последния мач в турнира. В герой за Франция се превърна централният защитник Самюел Юмтити, който вкара единствения гол в 51-ата минута.

Освен гола на Юмтити французите имаха още няколко добри шанса, които не успяха да използват. Белгия започна силно срещата, но след това тимът на Дидие Дешан беше по-добър и надделя в битката в средата на терена.

„Петлите“ се класираха за своя трети финал на световно след тези през 1998 и 2006 г. Преди 20 години френският тим стигна до титлата, а през 2006 г. загуби с дузпи от Италия. Освен това поколението на Франция се класира на втори пореден финал, след като преди две години игра за титлата на домашното европейско първенство.

Белгия пък отново не успя да преодолее полуфиналите на световно, както и през 1986 г. Тогава „Червените дяволи“ отстъпиха с 0:2 на бъдещия шампион Аржентина.

Двубоят в Санкт Петербург беше съпороводен с големи очаквания, след като един срещу друг се изправиха двата отбора с едни от най-големите таланти в световния футбол. Лидерите на Франция обаче бяха на по-високо ниво в сблъсъка, като за Белгия силно се представи единствено капитанът Еден Азар. Усилията на нападателя обаче се оказаха недостатъчни.

Идеята в играта на французите беше да печелят топката в средата на терена и много бързо да я пренасят с пасове към Гризман или Мбапе, който дебнеше на ръба на засадата. Френските футболисти не пресираха съперниците си рано, а ги изчакваха търпеливо, опитвайки да използват празните пространства, които се откриват.

При една подобна ситуация Погба открадна топката и без да се бави опита да изведе Мбапе, но вратарят Тибо Куртоа излезе предвидливо.

Първата по-сериозна опасност беше пред вратата на Юго Лорис и дойде заради грешка на Погба. Халфът внесе напрежение в собственото си наказателно поле, но белгийският капитан Азар стреля встрани от целта.

В 17-ата минута Франция отговори с много силен и точен удар на Блез Матюиди, но той не затрудни Куртоа. Секунди по-късно Белгия беше близо до попадение, след като Азар стреля силно, но Варан успя да подложи главата си и да изчисти топката над вратата.

Двубоят се игра на много високи обороти, а белгийските футболисти постоянно сменяха местата си и всеки изскачаше на стрелкова позиция. Това определено обърка френският отбор и в продължение на няколко минути действията се водеха пред вратата на „петлите“. В 21-ата минута „червените дяволи“ стигнаха до първия си точен удар чрез Алдервейрелд, но той беше спасен от Лорис.

Много силно се представяше Н’Голо Канте, който с неизчерпаемата си енергия покриваше голям периметър в средата на терена. Халфът на Франция не спираше да преследва играчите на Белгия и открадна много топки, спирайки още в началото няколко опасни атаки.

След 30-ата минута Франция на свой ред вдигна темпото и бързо стигна до две опасности пред Тибо Куртоа. В основата и на двете беше Оливие Жиру, който първо стреля с глава, но неточно. После Килиан Мбапе свали топката за централния нападател, но на около десет метра от вратата Жиру не успя да отправи добър изстрел. Веднъж и Антоан Гризман опита късмета си, но с по-слабия си десен крак не намери целта.

За пръв път вратарят на Белгия Куртоа трябваше да се намесва в 40-ата минута, когато Бенжамен Павар изксочи срещу него. Десният защитник на Франция беше изведен в наказателното поле, но Куртоа успя да спаси с крак.

Белгия започна много активно втората част и продължи да държи повече топката. Футболистите на Роберто Мартинес обаче опитаха да действат на по-висока скорост, като се задържаха няколко минути пред вратата на „петлите“.

В крайна сметка обаче първият удар нанесе Франция след статично положение. Антоан Гризман центрира от корнер, а централният защитник Самюел Юмтити изскочи пред Тоби Алдервейрелд и Маруан Фелайни, и засече топката с глава – 1:0. Бранителят на Франция отбеляза едва третия си гол с екипа на националния тим, след като предишните му два бяха в приятелски мачове.
 

За пръв път от 20 години пък трима защитници вкараха за Франция на световно първенство. При световната титла през 1998 г. това сториха Бишенте Лизаразу, Лоран Блан и Лилиан Тюрам, докато дотук в Русия точни за „петлите“ бяха Бенжамен Павар, Рафаел Варан и Юмтити.

 

„Червените дяволи“ опитаха веднага да отговорят, а Роберто Мартинес прибегна и до смяна. Той извади Муса Дембеле, за да пусне Дрийс Мертенс. Това пък доведе до вътрешни рокади, като Де Бройне беше изтеглен назад, за да организира атаките.

Макар че пренесоха играта в половината на Франция, белгийските футболисти продължиха да действат прекалено бавно и без никаква изненада. Това позволи на „петлите“ да действат на контраатаки, които се развиваха на много висока скорост. При една от тях трима в синьо се озоваха на добри позиции, но Жиру стреля неточно след подаване на Гризман.

С приближаване на края на мача Белгия нямаше идея как да преодолее защитата на Франция. Футболистите в червено разчитаха на центрирания от крилата, но те дори не стигаха до нападателите. Вместо това много често се стигаше до контраатаки, а и нарушенията на белгийците зачестиха.

В 81-ата минута Лорис отново трябваше да се намесва решително след топовен удар на Аксел Витсел. Веднага след това се стигна до много тежък сблъсък между Азар и Матюиди, като халфът на Франция пострада сериозно и дълго лежа на терена. Той опита да продължи, но видимо не се чувстваше добре и беше сменен от Корентен Толисо.

До края на мача Франция можеше да разгроми съперника си. Вместо да стигнат до изравнителен гол в допълнителните шест минути белгийците не направиха нищо, а с пропуски за „петлите“ се отчетоха Толисо и Мбапе.