Европол представи „отбора“ от 25 най-търсени престъпници

1
158
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Европол използва световното за лов на престъпници Европол представи в интернет своя „отбор“ от 25-тимата най-издирвани престъпници.

Те са качена в сайт с името Europe’s Most Wanted   и там държавите са представени с електронните картички с надпис „ИЗДИРВАНИ“ отпред, плюс очертание на беглеца и коя европейска държава го търси, са на фона на футболно игрище. 

Престъпниците са облечени в сини и жълти потници, т.е. в цветовете на Европол, и носят лого с вълча глава на така наречената мрежа ENFAST. Европейската мрежа от екипи за активно търсене на укриващи се (ENFAST) се състои от полицейски служители на целия континент, натоварени с лов на бегълци от правосъдието. 

„В началото на мача, полето ще бъде празно. Започвайки от днес в 8:00 часа (06:00 GMT), националните правоприлагащи органи и Европол ще споделят различни кодове чрез своите социални медийни канали“, заяви Европол в изявление. „Имате нужда от тези кодове, за да отключите картите на престъпниците / играчите на полето“, добави той.

Деветият и последен код ще бъдат разкрити в събота, 14 юли, ден преди финала на Световната купа.

Един от издирваните е 48-годишният Давид Грас, търсен от френската полиция за предполагаемото му участие в серия от грабежи срещу бронирани коли, превозващи пари, или банки през 2011 г. „използвайки откраднати превозни средства, взривни вещества и тежки оръжия“.

„Основната беше извършена от командос, който нападна трезор на летище Орли, а престъпниците използваха взривно устройство, което уби охранителя и рани други двама служители“, казват от Европол. „Представяме искания списък по игрив начин, но зад него има много сериозна цел: да хванем най-търсените престъпници в Европа“, заяви говорителят на Европол Тине Холлево.

Не за първи път Европол използва иновативен подход за повишаване на осведомеността на обществеността за издирваните престъпници. Преди това Европол стартира „календар за пристигането“ на най-търсените престъпници по време на Коледния сезон, което доведе до три ареста, а кампанията за лятна „пощенска картичка“ доведе до ареста на още трима.