Портрет на Хитлер хвърли в смут вътрешните министри от ЕС

1
122
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Малко преди началото на неформалната среща на министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз в Инсбрук, портрет на Адолф Хитлер предизвика истински хаос в организацията на събитието, съобщава австрийският национален ежедневник Die Presse.

Оказало се, че в ресторанта на хотел Weißes Rössl, избран за приема на европейските министри, има окачена снимка на нацисткия фюрер. Журналистът Маркус Вилхелм открил, че в зълата, където е трябвало да се съберат вътрешните министри, за да обсъдят съвместната политика по отношение на мигрантите, стои портрет на мъж, а на обратната му страна е скрит портрета на Хитлер. Тази картина е била обръщана, когато в заведението идвали определени гости, след това отново е скривана.

Новината буквално „взриви“ медиите, които не пропуснаха да отразят скандала.

 

В крайна сметка, за да успокои обстановката, Министерството на вътрешните работи във Виена обяви, че приемът след неформалната среща ще се проведе в друг ресторант.

Порталът dietiwag.org/blog съобщи още през март, че портретът на Хитлер стои окачен в популярния ресторант „в продължение на години“. За „определени поводи или в определени общи кръгове“ картината е била сваляна, но след това отново са я окачвали на стената.

След публикуването на тази информация австрийските служби са започнали разследване срещу собствениците на ресторанта.
 

От Виена се опитаха да потушат скандала, като увериха, че заведението за приема е сменено „по няколко причини“, най-вече „организационни“.