МВР работи и по версия за умишлена зараза с чума по дребните преживни животни

1
114
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Освен по версията за нелегален внос на животни в МВР работят и по хипотезата за умишлена зараза. Това обяви в парламента вътрешният министър Валентин Радев във връзка с работата по изясняване на причините за разпространение на чумата по дребния преживен добитък у нас.

”Важно е след като успеем да се справим със ситуацията, в което не се съмнявам, да намерим причината. Да не ни изненада след някой друг ден или месец. Само, моля ви се, малко повече доверие и никакво политизиране. Грижата е обща. Това е криза”, коментира пред народните представители Радев, цитиран от БНТ.

Двамата със земеделския министър Румен Порожанов отчетоха пред депутатите предприетите мерки срещу болестта по животните и апелираха да не се възпрепятства вземането на втори проби, тъй като от резултатите зависят следващите действия.

”Имахме определени комуникационни проблеми в първите дни със стопаните. Това сме го отчели. В понеделник всички скотовъди от Шарково, на които са унищожени стадата, ще бъдат изплатени обезщетения. Това, което даваме, е не по-малко за една овца или коза е 190 лв. Това е доста над пазарната цена в момента”, коментира Порожанов.