Българи ще могат да служат в германската армия | Temaonline.bg

3
303
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕОПОЛИТИКА
Българи ще могат да служат в германската армия
Поради недостиг на персонал Бундесверът обмисля да предостави право на гражданите на държавите от Европейския съюз да постъпват на служба в германската армия, съобщи в. FAZ

21 Юли 2018 17:37
0

принтирай

|

текст

В доклад на Бундесвера (армията на Германия) се казва, че поради постоянен недостиг на кадри за въоръжените сили, съвсем скоро ще стане граждани от чужбина да служат в германска униформа – съобщава в. FAZ.

„Бундесверът ще бъде разширен. За тази цел имаме нужда от квалифициран персонал. Ето защо внимателно разглеждаме всички възможни варианти“, заяви говорител на Министерството на отбраната на ФРГ  в изявление за в. „Augsburger Allgemeinen“. .

Възможността да се даде право на европейските граждани да служат в германската армия вече бе заложена в „Бялата книга на Бундесвера за политиката на сигурност“ от 2016 г. Новото сега е, че е допълнена новоразработена стратегия за развитие на човешките ресурси – коментира в. Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Ако бъде позволено включването на граждани на други страни в замяна на германски паспорт, то рискуваме Бундесверът да се превърне в нещо като армия от наемници“, коментира социалдемократът Карл-Хайнц Брунер, подчертавайки, че не може да си представи чужденци в германската армия.

Бундесверът се бори от години с недостиг на персонал, а основната причина за проблема е прекратяването на задължителната военна служба.

„Можем да разработим съвременни модели в рамките на европейското право за свобода на движение“, подчерта Флориан Хан, говорител по въпросите за отбраната на фракцията на Християнсоциалния съюз (ХСС).

От популистката „Алтернатива за Германия“ бяха категорични: „Управляващите политици съвсем са загубили здравия си разум“, коментира фракционният лидер на партията Алис Вайдел.

Темата за промяната в закона за военната служба предизвиква в момента оживени дискусии в Германия. Причината е, че според сегашното законодателство основна предпоставка за служба в Бундесвера е германското гражданство. Поради това се обкъжда възможност, чуждестранни граждани от страни в ЕС, които имат желание да станат войници в германската армия, да получават германски паспорт и да имат възможност да станат германски граждани.