Помните ли златното момиче на България Станка Златева? Не е за вярване как ѝ се „отблагодарява“ федерацията по борба

1
283
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

Станка Златева е една от най-легендарните състезателки по борба на България.

Носителка на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка, три пъти е избирана за Спортист №1 на страната ни. В началото на миналата година Станка сложи край на активната си състезателна дейност и откри свой собствен клуб, в който тренира деца. Това става в чисто новата зала „Станка Златева“ в Сливен, която е финансирана от спортното министерство, общината и местни бизнесмени.

Именно залата обаче създава и трудности на Златева. В съоръжението има само един тепих, а мястото е за два.

И Станка е решила да вземе липсващия тепих на изплащане. По простата причина, че не разполага с нужните 12 хиляди лева. Точно и заради това ще го плаща на вноски, а те пък ще идват от олимпийската ѝ пенсия.
Помните ли златното момиче на България Станка Златева? Не е за вярване как ѝ се „отблагодарява“ федерацията по борба

„Когато открихме залата Вальо Йорданов беше още жив, подари ми един тепих. Сега от федерацията не искат и да чуят да ми помогнат. 12 години работих за тази федерация, а сега в нужда ме оставиха. Никой не си е направил труда да се поинтересува как се справям. Така ако продължават нещата – клубовете ще спрат да работят. А нали точно клубовете хранят федерацията. Ако ги няма такива шматки като нас, кого ще викат в националните отбори.

Откакто смениха ръководството си седят в София и толкова. А големите шампиони сме от селата и малките градове.

Гледат си се себе си, а нас не поглеждат“, ядосва се Станка. И въпреки всичко не губи ентусиазъм. Показва плановете какво предстои да бъде извършено. „Тук бяха едни камънаци, насипи, не може човек да премине. Но ще има трева, цветя, алеи, ще се чува детска глъч. И сега имам доста деца, имам и качествени. Но е рано да се каже има ли бъдещ шампион. Трябва да поработим четири-пет години и ще се види“, сигурна е Златева.