Нов ред, лимити помощ АСП от 2018 | ВОЕВ За възрастни здрави и болни, инвалиди с ТЕЛК и без ТЕЛК медицински изделия, помощни…

3
585
Добави коментар

Нов ред, лимити помощ АСП от 2018
Промяна в реда за отпускане на помощта и лимитите за помощните средства от социално подпомагане АСП считано от 1 юли 2018г

 

Променя се реда за отпускане на целевата помощ от АСП на хората с увреждания за безплатно получаване на помощни средства от лицензирани фирми в МТСП-Агенция за хората с увреждания. Променят се и лимитите за отпусканата целева помощ.

 

Какво трябва да знаем за промените от 1 юли 2018, така че да получим максималното което законът ни е определил? Какви са възможностите и правата ни? Значение на термините използвани в наредбите и законите.

 

Важни особености и какво трябва да знаят правоимащите хора с увреждания, възрастните и болни хора, техните близки, приятели, познати

 

 

От 1 юли 2018г влизат в сила промените в ППЗИХУ и в тази връзка издадената от МТСП :

Заповед РД 01 508 от 19 06 2018 на Министерство на труда и социалната политика във връзка(МТСП) с чл.44, ал3 на Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) и чл.40, ал2 на Правилник за приложение му (ППЗИХУ) за пределните размери(лимити) за помощта за закупуване на помощни средства. 

Изменен е и реда за отпускане на помощта за закупуване на помощни средства. Вече не се превеждат пари на правоимащите хора с увреждания, а се превеждат на лицензираните фирма откъдето се получават помощните средства въз основа на издадена Заповед от териториалната дирекция социално подпомагане.

 

Внимание! Важно за размера на целевата помощ е какви думи и термини са използвани в Медицинския протокол на ЛКК, Експертното решение ТЕЛК и Заповедта за отпуснатата целева помощ, какво ще поискате и какво ще ви бъде изписано. По-долу вижте тълкуванията.

 

Още нещо важно! Осведомете се и се образовайте самостоятелно. Едва ли социалните работници и лекарите в ЛКК ще си направят труда да ви информират за всички особености. Обадете ни се и ние безплатно ще ви консултираме. Най-добрия вариант за вас ще бъде да посетите магазина ни в центъра на София. Ако предварително ни се обадите по обявените телефони, ще ви кажем какви документи да носите с вас. Внимавайте да не злоупотребят за ваша сметка. Вижте информацията на страница Корупция при помощ от АСП

Корупция при помощ от АСП

 

 

Част от промените в лимитите за целевата помощ от Агенция за социално подпомагане към МТСП

I. Инвалидни колички

Важно! При изписване в Медицинския протокол на ЛКК или в Експертното решение ТЕЛК, както и в Заповедта на Социално подпомагане, за да се възползвате от съответната помощ от 350лв, 486лв или 800лв трябва точно да е изписано:

Рингови инвалидни колички (помощ за закупуване 350лв).

Рингови инвалидни колички с чужда помощ, едностранно задвижване, с регулиращ се гръб и/или и др. (помощ за закупуване 486лв).

Детска инвалидна количка, детска рингова инвалидна количка (помощ за закупуване 800лв).

*Пример. При изписана Рингова инвалидна количка(350лв), а не например Рингова инвалидна количка с чужда помощ(486лв) вие можете да избирате само от инвалидните колички които са с цена 350лв в противен случай ако изберете количка от 486лв трябва със свои средства да доплатите разликата.

 

Значението на термините използвани за инвалидните колички в Заповед РД 01 508 от 19 06 2018 . Обясненията на значение на термините по-долу са на инж.Георги Воев, управител на „Воев-София“ ЕООД удостоверение 099/2008 на МТСП-АХУ

•Рингови инвалидни колички

Ринговите инвалидни колички са предназначени за хора, които са здрави в ръцете и могат самостоятелно да се придвижват с помощта на ринговете монтирани на задните колела на количката. За тези хора държавата отпуска помощ от 350лв.

•Рингови инвалидни колички с чужда помощ, едностранно задвижване, с регулиращ се гръб и/или и др.

Ринговите инвалидни колички с чужда помощ… са предназначени за хора, които не могат самостоятелно да се придвижват с помощта на ринговете монтирани на задните колела на количката и се нуждаят от придружаващ ги който да бута количката и за придружаващият да има спирачки на ръкохватките. За тези хора държавата отпуска помощ от 486лв. Важно! Инвалидните  колички, задължително трябва да са с рингове(така е записано в Заповедта)!

•Детска инвалидна количка, детска рингова инвалидна количка За тези хора държавата отпуска помощ от 800лв.

Детска инвалидна количка  (Не е задължително да има рингове! Например за ДЦП и т.н)

Детска рингова инвалидна количка ( Задължително е да има рингове!)

 

Важно! От какви инвалидни колички, като конструкции ще правите своя избор зависи какво Ви е изписано в Медицинския протокол на ЛКК или ТЕЛК и каква целева помощ е написана в Заповедта за отпускане от АСП.

 

Преки връзки

Рингови инвалидни колички    В лимита АСП 350лв

 

Рингови инвалидни колички с чужда помощ, едностранно задвижване, с регулиращ се гръб и/или и др.    В лимита АСП 486лв

 

Детска инвалидна количка, детска рингова инвалидна количка       В лимита АСП 800лв

 

II. Комбиниран стол за тоалет и баня помощ АСП 200лв

 

III. Антидекубитален дюшек

Антидекубитален дюшек  помощ АСП 120лв

Антидекубитален дюшек с помпа и въздушни камери помощ АСП 220лв

Значение на термините и думите използвани за Антидекубитални дюшеци в Заповед РД 01 508 от 19 06 2018 .

Пример: При изписан Антидекубитален дюшек(120лв), а не например Антидекубитален дюшек с помпа и въздушни камери (200лв) вие можете да избирате и да получите  само антидекубитален дюшек, който е с цена 120лв. В този случай ако изберете Антидекубитален дюшек с помпа и въздушни камери помощ трябва със свои средства да доплатите разликата до 200лв.

IV. Антидекубитална възглавница помощ АСП 43лв

V. Гръдна епитеза помощ АСП 140лв

 

Публикация на лицензирана фирма за помощни средства „Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008г. на МТСП-Агенция за хората с увреждания.

 

Специализиран сайт за помощни средства за възрастни хора, инвалиди с ТЕЛК и хора с увреждания без ТЕЛК. Безплатни с целева помощ от Социално подпомагане и свободна продажба. Права на хората с увреждания.

 

“ Воев“ Санитарен медицински магазин за възрастни хора, инвалиди и хора с увреждания в центъра на София между Пирогов и Руски паметник, ул.Шандор Петьофи № 1

 02/851 9962,02/851 9375, 0888 893280, SKYPE : voevisf, E mail:[email protected]

 

Магазин Воев, местоположение

 

Важно. Не сме дрогерията!

 

„Воев“ магазин санитарен за помощни средства, медицински изделия и санитарни материали в центъра на София Пирогов-Руски паметник, ул. Шандор Петьофи №1, 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280