Рак на шийката на матката

2
187
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Рак на шийката на матката (цервикса) е второто най-често срещано злокачествено заболяване сред жените, а 50% от пациентките са на възраст под 40 години. Цервикалният карцином доказано е свързан с процеса на сексуално общуване и с определени агенти, предавани по полов път. Днес се смята, че това са инфекциозни микроорганизми от рода на Човешкия Папилома Вирус (HPV), който съществува в повече от 100 вида.

Над 75% от сексуално активните мъже и жени се срещат с опасния вирус. При повечето имунната система преодолява инфекцията, но при други вирусът се задържа в продължение на години, предизвиква промени в клетките и може да доведе до рак на шийката на матката при жените и до рак на устата при двата пола. Превенцията изисква разумен подход в сексуалния живот, а вече се предлагат и специални ваксини против HPV.

Ранните форми на рак на шийката на матката протичат без симптоми. Затова се препоръчва всички сексуално активни жени след 21 годишна възраст трябва да правят редовни профилактични гинекологични прегледи с цитонамазка поне на всеки 2 години. В резултат на туморния растеж, при засягане на съседни органи или инфилтрация в матката започват да се проявяват симптоми, които могат да не събудят безпокойство поради други оправдания. Най-честите симптоми са необичайно освобождаване на воднист секрет, вагинално течение, спонтанно или контактно кървене – кръвотечение между нормалната менструация, кървене или зацапване след полов акт или гинекологичен преглед, по-продължителни и обилни менструални периоди, кървене след менопаузата, болки – по време на полов акт, при уриниране, болка и подуване на краката и глезените, болка при засягане на лимфните възли. При всички случаи трябва да се потърси компетентно медицинско мнение.

Рак на маточната шийка по съшността си е наличие на злокачествени клетки в този орган с последващо проникване към вътрешността на матката или в съседни структури. Променени (патологични) клетки по повърхността на цервикса обикновено се откриват само с цитонамазка, поради което редовните гинекологични прегледи с цитонамазка са в основата на скрининга и ранната диагноза на това заболяване. Диагнозата се поставя с бимануално изследване на органите в малкия таз, цитонамазка, изследване за HPV – ДНК тест и се доказва окончателно чрез цервикална биопсия.

Ракът на цервикса се лекува най-често посредством хирургия и радиотерапия самостоятелно или в комбинация. Хирургичният метод се избира при предракови изменения, при микроинвазивен карцином (IА1) и е водещ в терапията до ст. IIА включително. Обемът на хирургичната интервенция зависи изключително от това дали рака се е разпространил или не. Отстранява се туморното образувание, както и част от околната здрава тъкан. В случай на напреднал процес се извършва тотална или радикална хистеректомия, при която се отстраняват и околните лимфни възли. В зависимост от стадия и локализацията на тумора се прилага самостоятелна лъчетерапия или комбинираната с химиотерапия, която подобрява ефекта на лъчетерапията и подобрява преживяемостта без прогресия на заболяването.

Напредъкът в терапиите води до 80-95% излекуване при ранните форми на заболяването (стадий I и II) и 60% при стадий III (1, 2).

Повечето рецидиви настъпват през първите две година от първото лечение. Ракът на шийката на матката невинаги метастазира, но най-често се разпространява в белите дробове, черния дроб, пикочния мехур, влагалището и/или ректума.