УСПЕХ: Третата ракета Блок 5 на СпейсЕкс пребори лошото време – имаме благополучна мисия и безпроблемно кацане!

2
103
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 25 Юли 2018

Посещения: 20

Кадър от днешния полет, заснет от бордовата камера, монтирана върху ракетата. Photo credit : SpaceX 

25 юли 2018 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Пореден успешен ден за СпейсЕкс, след като третата ракета „Фолкън 9 – Блок 5“ излетя безпроблемно и изведе в орбита десет спътника за орбиталната групировка „Иридиум“! Излитането бе факт в 14:39 ч. българско време от територията на калифорнийския космодрум Ванденберг. 

Метеорологичните условия днес бяха отвратителни. Гъста мъгла покриваше стартовата площадка в Калифорния и изобщо не позволи на камерите да заснемат момента на изстрелване. Още по-ужасни бяха условията в Тихия океан, където се намираше плаващата платформа със забавното име „Просто прочетете инструкциите“ – вълните бяха големи, а ветровете – бурни. Въпреки това след успешната работа на първата степен, тя благополучно извърши меко кацане върху платформата. Единственото, което лошото време успя да осуети, бе опитът да се захване обтекателят на ракетата посредством гигантска мрежа, разположена върху кораба „Мистър Стивън“. Тази задача ще остане за друг път, когато условията са по-добри. 

Днешният полет бе трети за варианта „Блок 5“ на „Фолкън 9“. Дебютът на ракетата бе проведен през месец май, а вторият полет бе едва преди няколко дни – на 22-ри юли. Четвъртият ще е факт на 2-ри август. Чрез този забързан график СпейсЕкс за максимално кратко време ще изпълни изискванията на НАСА, които задължават компанията да проведе цели седем успешни полета на „Блок 5“, преди ракетата да бъде одобрена да превозва астронавти. Това е абсурдно бюрократично искане без прецедент в историята на космонавтиката. 

Но СпейсЕкс се справя повече от добре. Компанията е почти в готовност да започне да превозва астронавти до „Международната космическа станция“ – ракетата-носител „Блок 5“ е вече в експлоатация, след днешния ден има три полета зад гърба си, а първият кораб „Крю Драгън“ е на космодрума Кейп Канаверал за окончателни тестове и ще лети в края на лятото или началото на есента. Изглежда вън от всякакво съмнение, че до края на 2018-та графикът ще бъде изпълнен и че най-късно през първата половина на 2019-та ще видим и човек в космоса. 

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/