Автоматичната междупланетна станция Хаябуса 2 слезе на височина 6 километра от астероида Рюгу и направи страхотна снимка

2
200
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 26 Юли 2018

Посещения: 12

Астероидът Рюгу, заснет от „Хаябуса 2“ на 20-ти юли. Разстояние от повърхността – 6 километра. Photo credit : JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST.

26 юли 2018 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Японската автоматична междупланетна станция „Хаябуса 2“ пристигна в околностите на астероида Рюгу на 27-ми юни и в продължение на около две седмици поддържаше стабилна височина от 20 километра над неговата повърхност.

На 16-ти юли ръководството на мисията изпрати команди за снижаване на височината. Маневрите бяха успешни и „Хаябуса 2“ се приближи на 6 километра от астероида. Бяха направени научни наблюдения, а една от снимките е показана по-горе. 

Макар че все още е рано за кацане, ние за пръв път виждаме дребни детайли от повърхността – оказва се, че тя е покрита от множество скали с различна големина. Според информация от екипа тази снимка ще бъде използвана, за да се подберат най-безопасните и същевременно интересни от научна гледна точка места, където ще бъдат изпратени спускаемите апарати. 

Напомням на читателите, че на борда на „Хаябуса 2“ пътуват три японски астероидохода „Минерва“ и един европейски спускаем апарат „Маскот“. Астероиоходите няма да се придвижват чрез колелета, а посредством подскоци. 

Източник: JAXA

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/