Точките на Перу – мистериозни пирамиди или естествени геоложки образувания?

2
165
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

През 1976 година сателитът на НАСА Лендсат 2*, докато обикалял в орбита около Земята заснема необичайни точки в района на Мадре де Диос, Югоизточно Перу. Снимката носи името C-S11-32W071-03, а това което се вижда на нея са 9 образувания с правилна форма, наподобяващи пирамиди. Осем от тях са разположени в два успоредни реда, като във всеки има по четири образувания, а деветото е по-голямо и е разположено встрани от останалите.

Лендсат 2* – сателит на НАСА, изстрелян на 22-ри януари 1975 година, като остава в космоса до 25-ти февруари 1982 година

Снимка: en.wikipedia.org

Необикновената формация в джунглата на Перу става известна през годините като Точките на Перу и Пирамидите в Паратоари.

От момента на тяхното откриване досега много изследователите и учени са се опитвали да разберат техния произход и предназначение. Така наречените ‘пирамиди’ стават особено популярни след като се разбира, че в района на Мадре де Диос най-вероятно се намира и Паитити – изгубен град от времето на инките.

В своя публикация, от 1977 година, южноамериканският изследовател Дон Монтагю пише, че въпросните структури не са нищо повече от ‘странни геоложки формации’. Въпреки това не може да се отрече факта, че за ‘геоложки формации’ имат не само добре изразени правилни форми, но се забелязва и симетрия в разположението им.

Поддръжниците на теорията за изгубения град вярват, че структурите не са геоложки образувания, а са направени от отдавна изгубена цивилизация, обитавала джунглите на Перу преди хиляди години. Нещо повече, те са на мнение, че са останали толкова дълго време скрити от хората, поради факта, че джунглата буквално ги е погълнала, като това от своя страна съществено е затруднило откриването им.

Снимка: newstraveller.ru

Изследване на ‘пирамидите’

През годините са били организирани няколко изследователски експедиции с цел достигане и проучване на необикновените структури, както и да се открият следи от изгубения град Паитити.

Доколкото е известно Паитити е древен легендарен град от времето на инките, за който се предполага, че се намира в района Мадре де Диос, югоизточните части на днешно Перу. В периода 1984-2011 година американският изследовател Грегъри Дейърменжиан осъществява няколко изследователски експедиции в този район.

Художествена интерпретация за това как е изглеждал град ПаититиСнимка: www.forbes.com

Той намира множество доказателства, сред които петроглифи, павирани пътища, площади, от които заключава, че в древността районът от е бил обитаван от древните инки. За съжаление Дейърменжиан така и не открива неопровержими доказателства, че структурите от сателитната снимка на НАСА са направени от човек. Според изследователя става въпрос за естествени пясъчни образувания, чиято форма наподобява тази на пирамида.

В тази връзка Дерменджиан отбелязва, че в периода 1999 – 2006 година е имал възможността да заснеме други подобни образувания в близост до източните части на Андите.

През 2001 година френският изследовател Тиери Джамин също изследва необикновените структури и потвърждава заключението на Дерменджиан, че това са естествени образувания.

Независимо от това, поддръжниците на теорията, че това са пирамиди, направени от човек, не са склонни да повярват, че структурите са дело на природата. Следва да се отбележи, че нито Дерменджиан, нито Джамин могат да обяснят как е възможно осем ‘естествени геоложки образувания’ да са симетрично разположени едно до друго.