„Истанбулската конвенция“ противоречи на Конституцията на България

4
314
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Конституционният съд определи Истанбулската конвенция за противоконституционна – се казва в решение на органа, защитаващ върховенството на закона.  

Без възражения за това решение са Борис Велчев, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Кети Маркова, Мариана Карагьозова-Финкова, Стефка Стоева, Таня Райковска и Цанка Цанкова.

С „особено мнение“ са подписали съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров.

В Конвенцията чрез дефинирането на „пол“ като социален конструкт всъщност се релативизират границите на двата пола – мъж и жена като биологично детерминирани. Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент. – казват конституционните съдии. 

Конституционният съдия Филип Димитров, който е подписал решението за Истанбулската конвенция с „особено мнение“, е изразил становище, че не е съгласен с решението по конституционно дело № 3/2018 г., с изводите на мнозинството, както и подхода към тях. Цялото становище на Филип Димитров прочетете ТУК   Както и становищата на останалите с „особено мнение“. 

Делото беше образувано, след като на 8 февруари ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар. Истанбулска конвенция с българската Конституция. Искането беше подписано от 75 народни представители.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

По-рано през годината Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане. Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Цялото решение на съда може намерите ТУК 

 

Корнелия Нинова:
Разумът и правото победиха

 

Разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието – коментира пред журналисти в Казанлък лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с тълкувателното решение на Конституционния съд.

Нинова обърна внимание, че що се отнася до насилие над деца и жени, БСП ще продължи с всички сили да се бори с това. Тя припомни законодателните инициативи на левицата в защита на пострадалите от насилие.

Нинова обяви, че е имала среща с представители на организации, занимаващи се с този проблем.

„Те дадоха допълнителни предложения и в първите дни на парламента ще ги внесем“,каза тя. Нинова коментира, че всички са застанали като един срещу конвенцията.

Тя коментира още: Становищата на правосъдния и външния министър за Истанбулската конвенция са показателни за отношението на правителството към документа.

Нинова обърна внимание, че министър-председателят Бойко Борисов е внесъл тази конвенция и след една година управление е изразил съжаление, че тя не е обяснена и приета.

„Видях днес и становищата на различните институции. Министърът на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Цецка Цачева са дали положително становище, т.е. че не противоречи на Конституцията, което показва отношението на цялото правителство“, каза Нинова.

Тя поздрави Конституционния съд за решението, както и всички българи

„Искам да кажа и нещо за БСП – нямаше друга партия в България, която я последните 5-6 месеца да бъде подложена на такъв жесток бой от свои и чужди“, поясни Нинова и припомни за заплахите от изключване на партията от ПЕС и изявленията на омбудсмана и вицепрезидента. Нинова благодари на всички от партията, които са застанали зад нея.

„Това, което съм преживяла в последните четири месеца, е изключително тежко. Вие знаете малко за това“, коментира лидерът на БСП. На въпрос дали остава заплахата за изключване от ПЕС, тя отговори отрицателно и припомни, че този въпрос не стои след мисията на ПЕС миналата седмица.

Александър Иванов:
ГЕРБ сезира Констиционния съд

Решението на ГЕРБ към онзи момент да сезира Конституционния съд за Истанбулската конвенция беше най-правилно и най-отговорно – каза пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

„Важно е да подчертаем, че ГЕРБ взе най-отговорното решение, когато сезира конституционните съдии да се произнесат в кратък срок. Видяхме какъв е отговорът“, обяви той. „Когато имаме решение на конституционните съдии, на най-висшия орган, който казва дали текст, конвенция или друго, съответства на нашия основен закон, сме длъжни да се съобразим“, заяви Александър Иванов.

„ГЕРБ първи и единствени сезираха Конституционния съд“, подчерта той. „Ще се съобразим с решението“.

Искрен Веселинов:
След това решение джендър-темата категорично трябва да бъде затворена
 

С решението на Конституционния съд темата категорично трябва да бъде затворена. Можем да се гордеем, че България е една от първите държави, които се възпротивихме против конвенцията – каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на парламентарната група „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

„Именно патриотите бяхме тези, които поставихме въпроса за Истанбулската конвенция“, припомни той. „Винаги сме изтъквали, че Истанбулската конвенция е противоконституционна. Думите ни се потвърдиха с решението на Конституционния съд“, заяви Искрен Веселинов.

„Не сме се запознали с мотивите, но можем да предположим, че са свързани със семейната институция, която по никакъв начин не може да бъде поставена под въпрос, и с разширяването на дискриминациите, като добавяме нови полове и умотворения на социолози и психолози“, посочи депутатът. „

Пламен Киров:
Решението не е изненадващо

Решението на Конституционния съд по отношение на Истанбулската конвенция не е изненадващо. Това заяви в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ по БНР бившият конституционен съдия Пламен Киров.

„Конституционният съд по един много достоен начин изпълни основната си функция – да бъде пазител на основния закон, да гарантира върховенството на Конституцията и българската конституционна идентичност. Конституционният съд констатира, че има разлика в категориите, в правните понятия и че възприемането от страна на Народното събрание на конвенцията в този ѝ вид би довело до една изключителна нестабилност, правна несигурност. Българската конституция, не само тя, но и Търновската конституция, въз основа на православната традиция стъпват на разбирането, че пол – като правно понятие, означава биологичният пол на лицата. В тази връзка пол може да бъде или мъжки, или женски. Цялата Конституция е изградена на тази основа. В член 46, когато се говори за брака, просто се казва, че това е доброволен съюз между мъж и жена“, заяви Киров.

Бившият конституционен съдия продължи с още няколко важни детайла:

„Самата конвенция в своето заглавие и в основните формулирани цели стъпва на разбирането за биологичния пол, но по-нататък – в член 3 и в член 4, вече отстоява едно друго разбиране за пола, надгражда над биологичното понятие за пол. Терминът „джендър“, който е преведен на български като социален пол, в член 4 говори за идентичност, основана на пола, което се разминава с разбирането на нашия конституционен законодател и това как е построена самата система на Конституцията и на действащото българско законодателство“.

Киров добави още, че ако конвенцията беше стъпила на разбирането, което Конституцията на Република България е възприела, че полът е мъжки и женски, тя би постигнала целите си:

„А каква е основната цел на Конвенцията? Целта е да играе ролята на превенция и борба с насилието над жени. Тя обаче възприема едни правни понятия, които са непознати за нашата правна система. Според нашето законодателство половата идентификация не може да бъде личен избор“.